Martin Sýkora Správy

Noc pod Rysmi a cesta vrtuľníkom: Česká turistka na tatranskú túru nezabudne

Nocovanie v Tatrách nie je nič pre slabé povahy. Ak je človek sám a bez strechy nad hlavou, ide o prežitie - vo veľhorách to zažila česká turistka.

Ilustračný obrázok k článku Noc pod Rysmi a cesta vrtuľníkom: Česká turistka na tatranskú túru nezabudne
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V utorkových ranných hodinách kontaktovala spod Rysov česká 48-ročná turistka Horskú záchrannú službu (HZS) so žiadosťou o pomoc.

Noc v Tatrách

„Včera začala schádzať z Rysov, avšak mimo turistického chodníka, kde napokon v jednom zo žľabov západnej steny Rysov, uviazla. Po zorientovaní v teréne zistila, že sa nachádza v taktom exponovanom teréne, že nedokáže sama zostúpiť,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného strediska. Češka noc prečkala na mieste. Po prijatí žiadosti o pomoc, odišlo turistke naproti päť záchranárov HZS z Vysokých Tatier a o súčinnosť bola požiadaná aj Letka MV SR.

„Po vyzdvihnutí záchranárov na heliporte v Starom Smokovci, boli vysadení pri Žabích plesách, nakoľko oblačnosť nedovoľovala bližšie priblíženie do steny,“ dodali záchranári.

PREČÍTAJTE SI AJ: Smrť v kamennej lavíne: Spod skál vytiahli už len mŕtve telo

Vrtuľník zasiahol napriek počasiu

Pod vrchol tak išli záchranári HZS pozemne, následne pokračovali do žľabu k postihnutej. Po ošetrení a zateplení bol vykonaný cca 150-metrový technický spust na terasu Rysov. Odtiaľ zostúpila skupina pešo. Pre pretrvávajúcu oblačnosť sa vrtuľník Letky priblížil do Mengusovskej doliny opätovne do oblasti plies, odkiaľ za pomoci navijaku vyzdvihol záchranárov aj zachránenú na palubu. Posádka letela na heliport do Starého Smokovca. Česká turistka po pristátí v Starom Smokovci pokračovala samostatne.

PREČÍTAJTE SI AJ: Silná búrka pod Tatrami: Voda v pivniciach, bahno na ceste

HZS záchrana českej turistky
7
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM