Pavol Krupka Kultúra

Múzeum predstavilo netypický exponát - repliku kniežacieho lôžka

Podtatranské múzeum v Poprade má nový exponát - repliku posmrtného lôžka z kniežacej hrobky, najvýznamnejšieho nálezu posledných desaťročí. Tento archeologický experiment a zároveň umelecké dielo sa stalo hlavným lákadlom Noci múzeí a galérií v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum predstavilo netypický exponát - repliku kniežacieho lôžka
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročná „noc v múzeu“ mala, ako obyčajne, zaujímavý program. Top exponátom posledných mesiacov je v Podtatranskom múzeu jednoznačne expozícia archeologického nálezu svetového významu – kniežacej hrobky z Popradu-Matejoviec, ktorá pochádza ešte zo 4. storočia nášho letopočtu. V sobotu bola obohatená ešte o jeden, netypický exponát. Študent Strednej umeleckej školy v Kežmarku Tomáš Peky vytvoril repliku posmrtného lôžka, na ktorom kedysi spočívali kosti germánskeho kniežaťa. Informácií bolo málo, pôvodné lôžko sa nezachovalo celé, aj súčasné technológie spracovania dreva sú dosť obmedzujúce, napriek tomu vzniklo dielo, ktoré je zrejme vernou kópiou originálu. Napokon, posúdiť to môžu aj samotní návštevníci, časti pôvodného lôžka sú súčasťou expozície. Spolupráca Podtatranského múzea s kežmarskou školou bude pokračovať aj v budúcnosti, študenti a pedagógovia plánujú vytvoriť repliky ďalších, textilných častí lôžka.

O aktuálnom archeologickom projekte i o celej náplni sobotňajšej Noci múzeí a galérií 2014 sa dozviete zo záberov v našom videu i z rozprávania riaditeľky Podtatranského múzea Magdalény Bekessovej. Porozprávali sme sa aj s riaditeľkou kežmarskej umeleckej školy Martou Perignáthovou.

Múzeum predstavilo netypický exponát - repliku kniežacieho lôžka
1
Galéria
Múzeum predstavilo netypický exponát - repliku kniežacieho lôžka
9
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM