Peter Handzuš Rôzne

Nočná akcia pod Gerlachom: Záchranári pomáhali českému horolezcovi

V sobotu podvečer požiadal o pomoc záchranárov HZS český horolezec. Pri horolezeckej túre s kolegom na Gerlachovský štít Martinovou cestou v blízkostí Lavínovej veže si privodil poranenie ramena, ktoré mu znemožňovalo samostatný postup.

Ilustračný obrázok k článku Nočná akcia pod Gerlachom: Záchranári pomáhali českému horolezcovi
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Záchranári požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu, ktorá zobrala na palubu jedného záchranára HZS, a následne leteli do Velickej doliny. Medzičasom sa zhoršili poveternostné podmienky a záchranár HZS bol z tohto dôvodu vysadený na hrebeni približne 200 metrov od pacienta. Následne bol letecky transportovaný na hrebeň aj druhý záchranár HZS.

„Obaja záchranári po dolezení k 35-ročnému horolezcovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a poranenú končatinu mu zafixovali. Následne všetci zostúpili cez Litvorové sedlo do doliny na Sliezsky dom, odkiaľ už pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca,“ informujú záchranári na svojom webe. Záchranná akcia sa skončila v skorých ranných hodinách a celkovo sa jej zúčastnili traja profesionálni a jeden dobrovoľný záchranár HZS.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM