Monika Vengrínová Rôzne

Nočná jazda, najmenšia vláčiková súprava, či profesionálne letové ukážky: Taký bude modelársky deň v Poprade

Nádherný svet funkčných RC modelov sa po roku opäť vracia do popradskej Arény. Na najväčšiu medzinárodnu výstavu svojho druhu na Slovensku, Popradský modelársky deň (PMD), sa môžete tešiť už v sobotu 14. júna, keď na ploche 400 metrov štvorcových nájdete modely od výmyslu sveta.

Ilustračný obrázok k článku Nočná jazda, najmenšia vláčiková súprava, či profesionálne letové ukážky: Taký bude modelársky deň v Poprade
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pozvanie aj tento rok prijali špičkoví modelári z celého Slovenska a Českej republiky. Celkovo je doteraz prihlásených viac než 120 modelárov, ktorí prinesú a predvedú unikátne modely všetkých druhov, aké nie je možné vidieť len tak hocikde. „Je veľmi ťažké jednoznačné ukázať, ktorý exponát by mohol byť ťahákom výstavy, pretože obzvlášť tie, ktoré boli postavené úplne celé z vlastnoručne vyrobených súčiastok, sú si rovnocenné, či už ide o 60-kilový model tanku alebo pár gramov vážiaci model traktora,“ uviedol riaditeľ výstavy a popradský modelár Jozef Anďal s tým, že PMD pokrýva skoro všetky druhy modelárskej činnosti, preto si na svoje určite príde každý návštevník.

Usporiadatelia tentoraz pojali výstavu ako veľkú diorámu s celkovou plochou vyše 400 metrov štvorcových! Dominantou priestoru bude rozsiahla cestná sieť s tunelom, dvoma mostami, budovami, benzín pumpou a skladovým areálom, vyhradená pre RC modely ťahačov s návesmi, modelov stavebnej a poľnohospodárskej techniky. Predbežne sa počíta s účasťou vyše 50 RC modelov ťahačov s návesmi, čo pri priemernej dĺžke modelu 130 cm je kolóna dlhá 65 metrov! Organizátorov PMD teší aj to, že výrazne pribudne počet modelov postavených slovenskými modelármi.

Tanky, driftové autá, buginy, vlakové súpravy, či profesionálne letové ukážky

Kamiónový areál bude plynulo prepojený s expozíciou záhradnej železnice a „bojiskom“, v ktorom budú ruiny ulice, kde sa budú predvádzať RC modely tankov. Dioráma bude pozostávať aj z terénu pre jazdenie s RC modelmi áut určenými pre ťažký terén a priestor bude uzatvárať obľúbená dráha pre driftové autá s novými garážami a parkoviskom. Organizátori nezabudli ani na milovníkov rýchlych terénnych áut buggy. Na pripravenom okruhu budú mať k dispozícii niekoľko skokov a vĺn.

Opäť bude vystavených niekoľko modelových vláčikových krajiniek na ktorých budú jazdiť vlakové súpravy. Unikátnym exponátom bude najmenšia funkčná vláčiková krajinka na Slovensku, ktorá je schovaná v kufríku s rozmermi len 20 × 30 cm! Divácky veľmi atraktívne budú profesionálne letové ukážky RC quadrokoptér vybavených špičkovou elektronikou, používaných pre natáčanie záberov kvalitnými kamerami. Hlučnosťou a zápachom spáleného paliva budú priťahovať pozornosť veľké RC modely bojovej techniky a nákladných vozidiel. „Návštevníci minulého PMD si iste pamätajú obrovský model hasičského tanku, ktorý na veľkú radosť detí striekal vodu až na 10 metrovú vzdialenosť, alebo tank vybavený skutočným plameňometom, ktorý zapálil model muničného skladu,“ povedal Anďal.

Perličkou budú lode poháňané skutočnými parnými strojmi

Tak ako minulý rok, aj teraz bude na ploche pred halou pripravený bazén na predvádzanie RC modelov lodí. Modelári budú predvádzať až 2 metre dlhé a 70 kíl ťažké modely lodí, svoju premiéru zažije veľký model rybárskej lode Andrea Gail. Perličkou budú nádherné modely lodí poháňané skutočnými miniatúrnymi parnými strojmi. Pre deti bude pripravená modelárska tvorivá dielňa, kde si budú môcť postaviť malú krajinku pod vedením skúseného modelára. Deti aj dospelí si vyskúšajú modelársky letecký RC simulátor, a keďže modelárstvo je úzko späté so záujmom o históriu, príležitosť dostanú aj kluby vojenskej histórie.

„Snažíme sa pripraviť PMD tak, aby to bol deň radosti zo stretnutia ľudí spojených láskou k svojmu koníčku so širokou laickou verejnosťou. Chceme deťom i dospelým predstaviť unikátne modely, postavené skutočnými majstrami. Budeme sa tešiť ak návštevníci strávia na PMD celý deň a večer budú odchádzať s predsavzatím, že aj oni skúsia postaviť svoj prvý model, alebo sa naučia ovládať RC lietadlo, auto, či loď. Na Slovensku sa iná podobná akcia v takomto rozsahu nekoná, preto cítime zodpovednosť voči tomu, akým spôsobom modelárstvo, a s ním spojené trávenie voľného času odprezentujeme. Každý rok chceme niečo pridať, aby mali modelári, ale aj návštevníci dôvod opäť prísť,“ dodal riaditeľ výstavy.

Program PMD 2014

09:00 Oficiálne otvorenie PMD
10:00 Nočná jazda – 10 minút – svetelná šou modelov so svetlami – trucky, drifty, exped, atď.
10:30 Ukážka veľkých tankov na ploche pred halou
12:00 Nočná jazda – 10 minút
14:00 Nočná jazda – 10 minút
14:30 Ukážka veľkých tankov na ploche pred halou
16:00 Nočná jazda – 10 minút
16:30 Zlosovanie tomboly
17:30 Ukončenie PMD

Niektoré z najzaujímavejších exponátov na PMD 2014

– Najväčšia dioráma pre jazdenie s modelmi áut, aká bola kedy na Slovensku pripravená
- Najväčšie stretnutie RC modelov ťahačov s návesmi, modelov stavebnej a poľnohospodárskej techniky
- Populárna a veľmi efektná „nočná jazda“ – jazdenie s naplno osvetlenými modelmi v zhasnutej hale.
- Premiéra RC modelu smutne známej rybárskej lode Andrea Gail, ktorú väčšina z nás pozná z filmu Perfektná búrka, natočeného podľa skutočnej udalosti.
- Najmenšia funkčná vláčiková krajinka na Slovensku (20 × 30 cm)
- Najmenší funkčný RC model ťažkého lesného traktora v mierke 1/87 (dĺžka modelu len 8 cm!)
- Skutočný historický vetroň Pionýr z Aeroklubu Poprad vystavený pred halou a jeho detailný model s rozpätím 4 metre

Popradský modelársky deň 2014 - pozvánka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM