Peter Handzuš Rôzne

Nová cyklotrasa z Tatranskej Kotliny by mohla byť realitou už o rok skôr

Cyklistický chodník zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny, ktorý tento rok otvorili, bude mať pokračovanie. Starosta obce Ždiar Pavol Bekeš uviedol, že výstavba druhej etapy cyklochodníka vedúceho až do Ždiaru, by sa mohla začať o rok skôr, než sa

„Zostalo to stáť s tým, že nie sú financie a výzvy vyjdú až na rok 2014, ale minister pôdohospodárstva Zsolt Simon oznámil, že budú peniaze na rozvoj cyklochodníkov, má o to záujem Európska únia. Podmienkou však bolo, aby boli vysporiadané pozemky a aby mal cyklochodník zmysel a viedol z nejakej oblasti do ďalšej významnej oblasti,“ povedal Bekeš. Všetky tieto podmienky nová cyklotrasa v Belianskych Tatrách spĺňa, pretože všetky pozemky sú vysporiadané a realizátori projektu už majú aj stavebné povolenie.

„Tento chodník by viedol z Tatranskej Kotliny k nám do Ždiaru a pokračoval by ďalej do Poľska a prepojil by aj Zamagurie. Tento projekt bol zaradený ako priorita číslo jeden v Prešovskom samosprávnom kraji,“ vysvetlil Bekeš. Nový chodník pôjde pozdĺž cesty 1/67 a bude spevnený asfaltom. Viesť bude prírodným prostredím Belianskych Tatier, popod Ždiarsku Vidlu a príde až do strediska Ždiar – Strednica. Tam tento týždeň uviedli do prevádzky novú protipožiarnu vodnú nádrž, ktorú chce obec využívať i na rekreáciu. Časom by tadiaľ mal viesť aj náučný chodník.

Dĺžka predmetnej cyklotrasy bude podľa starostu okolo deväť kilometrov. Predpokladá, že výstavba sa začne v roku 2013 a skončiť by sa mohla o rok neskôr. Náklady na nový cyklochodník sa budú pohybovať okolo dvoch miliónov eur. Táto trasa je súčasťou projektu Belianske Tatry – spolu a bližšie. „Zo Ždiaru by mal chodník pokračovať po hrebeni do Podspád, do Javoriny a smerom na Zakopané, a potom smerom cez Osturňu na Zamagurie by sa mal napojiť na ďalší chodník, ktorý pripravujú v Spišskej Starej Vsi,“ uzavrel Bekeš.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM