Monika Vengrínová Rôzne

Nová lanovka na Skalnaté Pleso: Lyžiari i turisti sa povezú pohodlnejšie a bezpečnejšie

Nová moderná pätnásť miestna lanovka v červeno-čiernom elegantnom prevedení od sobotného rána vozí lyžiarov, snoubordistov i turistov z medzistanice Štart na Skalnaté Pleso. A nielenže dobre vyzerá, ale je i bezpečnejšia a pohodlnejšia.

Ilustračný obrázok k článku Nová lanovka na Skalnaté Pleso: Lyžiari i turisti sa povezú pohodlnejšie a bezpečnejšie
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Každé otvorenie lanovky je pre nás výnimočné. Táto je však špeciálna. Je to taká ikona Vysokých Tatier. Má nádherný dizajn, je moderná, zaujímavá a je z nej krásny výhľad. Tiež je pomerne rýchla, čo znamená približne šesť metrov za sekundu, zo Štartu na Skalnaté Pleso sa tak dostanete zhruba za sedem minút. Dúfame, že šťastne odvezie veľa, veľa turistov,“ premýšľa riaditeľ horských stredísk TMR Dušan Slavkovský.

Nespornou prednosťou novej lanovky je jej bezpečnosť. Je vetru odolnejšia, ako jej predchodkyňa a odolá rýchlosti vetra až do 24 metrov za sekundu. S veľmi silným vetrom tak už na tomto úseku problém nebude. Výnimočný je i dizajn jednotlivých kabín, ktorý je iný, krajší a modernejší, ako kabíny s touto technológiou inde vo svete.

Celá lanovka aj s výstavbou stála približne desať miliónov eur, návratnosť takejto technológie ako súčasti komplexného strediska, sa však spočítať nedá. Do budúcnosti, v horizonte približne piatich, šiestich rokov je naplánovaná výmena i terajšej lanovky vedúcej z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart, ktorá by mala byť identická s novou lanovkou. Tým by sa malo podariť obidva úseky na Štarte prepojiť.

„Otvorenie tejto lanovky je ďalší významný krok pre cestovný ruch vo Vysokých Tatrách. Tešíme sa, že máme opäť niečo nové a dúfame, že táto lanovka prevezie veľa návštevníkov. Je komfortná a bezpečná, tak verím tomu, že návštevníci to ocenia a do Vysokých Tatier prídu,“ dodala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Región Vysoké Tatry.

Nová lanovka na Skalnaté Pleso: Lyžiari i turisti sa povezú pohodlnejšie a bezpe
1
Galéria
Nová lanovka na Skalnaté Pleso: Lyžiari i turisti sa povezú pohodlnejšie a bezpe
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM