Peter Handzuš Krimi

Nová lanovka v Tatranskej Lomnici

Nová lanovka v Tatranskej Lomnici by mala byť odolnejšia voči vetru.

Vo Vysokých Tatrách to už vyzerá tak, že sa tu koncom týždňa začne prvá lyžovačka. V Tatranskej Lomnici na túto sezónu pripravili množstvo noviniek, jednou z najväčších je nová šesťsedačková lanovka.
Lanovka by mala okrem iného aj odolať silnému vetru, ktorý je pre svahy pod Lomnickým štítom typický. Podľa predsedu predstavenstva Tatry Mountain Resorts (TMR) Bohuša Hlavatého je vybavená špeciálnym systémom, ktorý by mal vetru odolať. „Ide o systém RPD, čo je kontrola polohy lana. V prípade, že sa lano čo i len o trochu vychýli, lanovka automaticky spomalí, čím sa zmenší riziko jeho vypadnutia,“ priblížil Hlavatý.
Ďalšou výhodou lanovky je, že jedna tretina sedačiek nie je vybavená bublinou, takže jej váha je vyvážená vyššou záťažou. Podľa Hlavatého už samotný fakt, že ide o šesťmiestnu lanovku, jej dáva výhodu vyššej váhy, čo istým spôsobom tiež zabraňuje silnému kolísaniu.
Prepravná kapacita novej lanovky bude 2600 osôb za hodinu a dopravná rýchlosť päť metrov za sekundu. Dĺžka lanovky je takmer 1900 metrov s prevýšením 280 metrov. Jej prepravný čas z Tatranskej Lomnice do koncovej stanice Štart bude 6,7 minúty. Lanovka bude okrem toho vyhrievaná a vybavená zaklápacím štítom oranžovej farby, čo prinesie úplne iný pohľad na okolitú prírodu.
Okrem novej lanovky je v Tatranskej Lomnici aj nové parkovisko s kapacitou 400 miest v tesnom dotyku so svahom a nová zasnežovacia technika v úseku nad Čučoriedkami. Pred zimnou sezónou spoločnosť zainvestovala do strediska takmer 13 miliónov eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM