Monika Vengrínová Rôzne

GALÉRIA: Žiaci sa tešia z novej školy, postavili im ju z kontajnerov!

Obec Podhorany v okrese Kežmarok je ďalšou obcou, v ktorej postavili modulovú základnú školu. Budova postavená z kontajnerov pojme aj tých žiakov, ktorí sa do pôvodnej budovy školy nezmestia. Vďaka tomu sa nebudú musieť určitý čas učiť v dvojzmennej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku GALÉRIA: Žiaci sa tešia z novej školy, postavili im ju z kontajnerov!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Splnil sa nám sen, ktorý sme mali už dlhé roky. Berieme to ako vianočný darček pre naše deti, aby sme im mohli zabezpečiť riadne vzdelávanie,“ konštatovala riaditeľka miestnej ZŠ Valéria Gertnerová s tým, že po dlhých rokoch sa tak oddnes v škole začala jednozmenná prevádzka. Nebude to však podľa nej nadlho, keďže počet detí sa tu každoročne zvyšuje a na budúci rok by do zápisu malo prísť 60 nových žiakov. „Počítame, že o dva roky už znova nabehneme na dvojzmennú prevádzku. Je potrebné v tejto obci postaviť ešte jednu takúto školu, kde bude tiež telocvičňa aj malá jedáleň. Teraz budú mať tieto deti vyučovanie telocviku v triedach, prípadne vonku,“ dodala Gertnerová, ktorá v miestnej škole pôsobí už viac ako 40 rokov.

Investícia sa vráti do štyroch, piatich rokov

Aktuálny počet žiakov v ZŠ Podhorany je 357 a učia sa v 18 triedach, z toho v novej modulovej škole je deväť tried plus počítačová učebňa. „Budeme dohliadať, aby sa táto budova neničila, a keď bude treba, poškodený majetok nahradia rodičia,“ zdôraznila riaditeľka ZŠ.

S projektom ako vyriešiť problém s dochádzkou detí do ZŠ prišiel Okresný úrad (OÚ) v Kežmarku, keďže práve pod Tatrami v mnohých obciach musia financovať zvážanie detí do iných škôl. „Vedeli sme, že náklady na zvážanie detí alebo prenájom priestorov stoja obec 45 tisíc eur ročne, ktoré nakoniec idú zo štátneho rozpočtu. Táto škola stála štát 200.000 eur, takže do štyroch až piatich rokov sa tá investícia vráti a ušetria sa prostriedky v ďalších rokoch,“ uviedol prednosta OÚ Ján Ferenčák. Dodal, že pri príprave projektu hľadali najlacnejšie, najefektívnejšie a najjednoduchšie riešenie. Tento systém modulovým škôl nie je nový, dlhé roky sa používa v zahraničí.

V roku 2014 pribudne ďalších pätnásť modulových škôl

„V tomto projekte sa spojili viaceré ministerstvá a dôležitý je výsledok a nie kto za tým je. Vyskúšali sme to, funguje to, chceme v tom pokračovať, v tomto roku budú takéto modulové školy v piatich obciach na východnom Slovensku, na budúci rok s tým chceme výrazne pohnúť, počítame, že na východe a v Banskobystrickom kraj, by mohlo pribudnúť ďalších 15 takýchto škôl,“ upozornil štátny tajomník Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR Štefan Chudoba s tým, že finančné prostriedky na budovanie ďalších modulových škôl chce štát získať aj z eurofondov.

Podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka je veľmi dôležité, že sa podarilo školu postaviť za veľmi krátky čas a za zhruba štvrtinu nákladov, ako by stála klasická murovaná budova. „Treba pokračovať v tomto úsilí, toto je len prvý krok, aby sme nastúpili na riešenie aj rómskej problematiky,“ upozornil Pollák. Okrem Podhorian do konca roka vyrastie v kežmarskom okrese modulová základná škola aj v obciach Krížová Ves a Stráne pod Tatrami, ďalej v obci Kecerovce, okres Košice – okolie a v októbri otvorili takúto školu aj v Jarovniciach, okres Sabinov.

Modulová škola v Podhoranoch
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM