Peter Handzuš Samospráva

Nové azylové byty tak skoro nebudú. Scheidegger ich stavať nebude

Spoločnosť Scheidegger odstúpila od zámeru výstavby bytov nižšieho štandardu na Levočskej ulici v Poprade. Uvádza sa to v stanovisku mesta Poprad, ktoré na zasadnutí MsZ v Poprade médiám poskytlo jeho vedenie. Primátor Popradu Anton Danko je z toho sklamaný a tvrdí, že mesto stratilo päť rokov.

Ilustračný obrázok k článku Nové azylové byty tak skoro nebudú. Scheidegger ich stavať nebude
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Byty mali byť postavené po tom, čo sa miestna samospráva dohodla so spoločnosťou Aquapark Poprad a prisľúbila, že za nové byty vymení pozemok v Spišskej Sobote, na ktorom sa v súčasnosti nachádza azylový dom.

Rokovania o tomto zámere prebehli ešte v novembri 2007, kedy chcel aquapark vybudovať náhradný azylový dom na iných vhodných pozemkoch mesta Poprad s tým, že súčasný azylový dom sa z predmetného územia odstráni. Spoločnosť chcela pozemky využiť na realizáciu svojho podnikateľské­ho plánu.

Ide o územie v celkovej výmere viac ako 5800 metrov štvorcových, ktorých hodnota bola spolu s nehnuteľnosťami stanovená na cca 500.000 eur.

Mesto Poprad na výstavbu náhradného azylového domu vybralo vhodné pozemky na Levočskej ulici v Poprade, a tak došlo k dohode s investorom, teda spoločnosťou Scheidegger. Tá v septembri 2008 predložila projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenia a nájomná zmluva pozemkov o výmere 4000 metrov štvorcových bola podpísaná v novembri toho istého roku.

Stavať sa nezačalo ani po piatich rokoch

S výstavbou sa však nezačalo ani po potvrdení právoplatnosti stavebného povolenia, a tak mesto v októbri minulého roka doručilo spoločnosti výpoveď nájomnej zmluvy. O mesiac neskôr vedenie Scheideggeru ohlásilo začatie stavebných prác, a po podpísaní memoranda o spolupráci miestna samospráva stiahla výpoveď nájomnej zmluvy. Nič teda nebránilo investorovi pokračovať v realizácii zámeru, stavebné práce však aj tak nezačali. Následne 16. októbra tohto roku mestu spoločnosť oznámila, že svoj zámer na výstavbu bytov nižšieho štandardu berie späť.

Vedenie popradskej samosprávy sa teda domnieva, že celý postup bol len naťahovaním času zo strany investora, a ak by mesto nebolo viazané záväzkami so spoločnosťou Scheidegger, bolo by dávno pristúpilo k výstavbe bytov pre občanov, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivej sociálnej situácii.

„Spoločnosť päť rokov umelo preťahovala vzťah s mestom, stavebné povolenie bolo platné dva roky a nič sa neudialo. Stratili sme päť rokov a je mi z toho veľmi smutno,“ konštatoval Danko. Mesto podľa neho vynaložilo všetko možné úsilie, aby sa projekt dokončil.

Mesto musí hľadať financie inde

Nový azylový dom s bytmi nižšieho štandardu sa bude musieť postaviť, aj napriek vypovedaniu zmluvy, pretože unimobunky v Spišskej Sobote sú vo veľmi zlom stave. „Nerozumiem, prečo to takto dopadlo. Tie byty budeme stavať my, ale z vlastných zdrojov to nepôjde, skúsime to cez fondy, prípadne cez úver,“ dodal Danko.

Konateľ spoločnosti Scheidegger Jozef Hrobák uviedol, že o stanovisku, ktoré mesto predložilo novinárom nič nevie, a aby vedel k tomu zaujať postoj, musí si ho najprv preštudovať. „Pre mňa je to úplne nová informácia, o téme azylových bytov viem, ale so stanoviskom mesta sa musím oboznámiť, aby sme ja, prípadne pán Jan Telenský ako zástupca Aquaparku vedeli reagovať,“ dodal Hrobák.

Nové azylové byty tak skoro nebudú. Scheidegger ich stavať nebude
1
Galéria
Nové azylové byty tak skoro nebudú
5
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM