Michala Halásová Rôzne

Nové cestovné poriadky na železnici. Zmeny sa dotknú aj východu

Železničná spoločnosť Slovensko zavádza od nedele 9. júna druhú tohtoročnú plánovanú zmenu cestovného poriadku. Vybrané osobné vlaky na trati Lipany - Kysak budú v Prešove stáť kratšie a IC vlaky dostali nový jednotný názov.

Ilustračný obrázok k článku Nové cestovné poriadky na železnici. Zmeny sa dotknú aj východu
Zdroj: Dnes24.sk

Vybrané osobné vlaky na trati Lipany – Kysak budú v Prešove stáť kratšie, aby neboli ohrozené prípoje. Zlepšiť sa majú aj prípoje pri nedeľnej preprave z Bardejova a Humenného. Prvá tohtoročná zmena cestovného poriadku v osobnej vlakovej doprave začala platiť 3. marca. Najvýznamnejšie bolo obnovenie vlakovej dopravy na trati Stará Ľubovňa – Plaveč a nárast dopravných výkonov na trati Prešov – Kysak.

Rýchlik Poľana na trase Bratislava – Zvolen – Prešov a rýchlik Sitno, ktorý jazdí medzi Bratislavou, Zvolenom a Košicami, bude zastavovať v železničnej stanici Turňa nad Bodvou. Rýchlik Šarišan, ktorý jazdí z Bratislavy cez Žilinu, bude mať príchod do Prešova o 20.34. Tu sa vytvorí prípoj smerom na Bardejov osobným vlakom, ktorý má odjazd z Prešova o 20.38.

V regióne Košíc sa napríklad na vytvorenie prípoja na rýchlik Poľana, ktorý premáva z Prešova cez Zvolen do Bratislavy, s odchodom z Prešova o 21.27, vypraví vlak z Humenného skôr a to o 19.52, aby prišiel do Prešova o 21.22. Podobná situácia nastane aj pri rýchliku Šarišan na trase z Humenného cez Prešov, Žilinu do Bratislavy. Vlak z Bardejova sa bude do Prešova vypravovať skôr, aby sa vytvoril prípoj na rýchlik Šarišan.

Vo vlakoch tiež spustia kampaň proti jazde bez platného cestovného lístka. Prvým krokom má byť zvýšenie pokuty za jazdu „na čierno“ zo súčasných 10 eur na 30 eur. Novinkou sú aj názvy vlakov. Tie budú pomenované podľa podnikov a inštitúcií. Doterajšie IC vlaky 503 Gerlach a 506 Kriváň jazdiace medzi Bratislavou a Košicami majú od nedele jednotný názov Union Poisťovňa.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM