Peter Handzuš Krimi

Nové lanovky v Tatrách

Dnes spustili do prevádzky nové šesťsedačkové lanovky v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách a v Jasnej v Nízkych Tatrách.

Nová šesťsedačková lanovka z Tatranskej Lomnice na Štart má ako prvá na Slovensku vyhrievané sedadlá, záklapný štít oranžovej farby, tzv. bublinu a vetru odolnejší systém ako bežné sedačkové lanovky. Prepravná kapacita lanovky je 2 600 osôb za hodinu. Dĺžka lanovky je 1 889 m, prevýšenie 280 m, dopravná rýchlosť 5 m/s a prepravný čas do koncovej stanice Štart bude 6,7 minúty. Nová nástupná stanica lanovky je asi 250 metrov nižšie od súčasnej nástupnej stanice kabínkovej lanovky Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso. Krstným rodičom novej lanovky sa môže stať ktokoľvek, kto bude mať na sebe v sobotu ráno o 8:30 aspoň jeden viditeľný kus odevu oranžovej farby, informovala Katarína Šarafínová zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

Nová šesťsedačková lanovka v Jasnej má prepravnú kapacitu 2 400 osôb za hodinu. Dĺžka lanovky je 1 288 m, prevýšenie 341 m. Lyžiarov vyvezie na svah za 4,7 minúty. Tým, že je lanovka v pásme lesa, zníži sa závislosť od poveternostných podmienok a použitie systému RPD umožní prepravu aj vo veternejšie dni. Oranžové záklapné štíty sú na dvoch tretinách sedačiek.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM