Monika Vengrínová Rôzne

Nové letecké linky z Popradu či skrátená prevádzková doba letiska? Takáto je pravda, informácie z prvej ruky

Sú informácie o údajnom skracovaní prevádzkovej doby na letisku, znižovaní počtu pracovníkov, či nových leteckých linkách, ktoré by mali u nás pribudnúť, pravdivé? Odpovede sme hľadali u riaditeľky popradského letiska a primátora Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Nové letecké linky z Popradu či skrátená prevádzková doba letiska? Takáto je pravda, informácie z prvej ruky
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Poprad intenzívne spolupracuje s popradským letiskom. To potvrdil i primátor mesta Jozef Švagerko keď uviedol, že budúcnosť letiska a prípravu ďalších destinácií možného leteckého spojenia s Popradom preberá s vedením letiska na pravidelných stretnutiach.

„Aj po zavedení pravidelných leteckých liniek do Londýna a Rigy prebiehajú rokovania s novými potenciálnymi dopravcami. Ide o obsahovo zložité rokovania a preto by bolo v súčasnej dobe predčasné vyjadrovať sa k nim,“ prezradila výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Letiska Poprad-Tatry, a.s. Ivana Herkeľová s tým, že v prípade úspešnosti rokovaní bude verejnosť informovaná s dostatočným predstihom.

V rokovaní dve zaujímavé destinácie

Podľa slov primátora ide o dve zaujímavé destinácie, kedy by linky mohli začať lietať, však vzhľadom k tomu, že aktuálne prebiehajú rokovania, nedokáže uviesť. Na vznik novej linky však mesto Poprad v prípade potreby prispeje čiastkou podľa svojich možností. Okrem zavedenia nových destinácií je ale dôležité udržať tie už fungujúce, ktoré z popradského letiska začali lietať v minulom roku.

„Pohybujeme sa v trhovom prostredí a udrží sa len taká linka, ktorá bude mať čísla. Obe majú aktuálne svoje rezervy, ale je to na doladení. My musíme v prvom rade skvalitňovať ponuku nášho regiónu a v spolupráci s ďalšími partnermi, ako je Oblastná organizácia cestovného ruchu, Slovenská agentúra pre cestovný ruch a pod., túto ponuku predať,“ objasnil Švagerko s tým, že anketa na webovom sídle mesta o tom, o aké nové linky by mala verejnosť záujem tak, ako to navrhol náš čitateľ, by nebola problémom, jej výsledok by však nemohol byť podkladom pre zriadenie linky.

Na otázku týkajúcu sa toho, prečo mesto nevyužíva reklamné obrazovky v MHD k prezentácii letov z Popradu a prečo na svojom webe nemá umiestnený reklamný banner na spojenie s Londýnom, primátor odpovedal takto: „Obrazovky sú súkromným majetkom reklamnej agentúry. Vďaka korektnej dohode máme k dispozícii textovú stopu infoportal mesta, v rámci ktorej boli informácie o bus linke na letisko i leteckom spojení prezentované. Čo sa týka druhej časti otázky, web samosprávy neumiestňuje komerčné reklamné bannery. Vo výnimočných prípadoch umiestňujeme bannery na neziskové a verejnoprospešné účely.“ Odpoveďou na ďalšiu otázku, prečo mesto Poprad nemá oddelenie na rozvoj mestskej turistiky, bolo, že na popradskom mestskom úrade pracuje oddelenie kultúry, cestovného ruchu a prezentácie mesta.

Téma zamestnanosti na letisku

Čitateľa Ivana zaujímala i možnosť leteckého spojenia Popradu s Talianskom, kde bol popradský primátor na pracovnej ceste, a bol zvedavý na to, či je v jednaní s letiskom a leteckou spoločnosťou o tomto spojení, ktoré by malo začať fungovať už tento rok. „Na pozvanie talianskych partnerov som bol na prvom oficiálnom stretnutí. Teraz to poviem nadľahčene, prepáčte, že sa mi za tri dni nepodarilo podpísať konktrakt s leteckou spoločnosťou, ktorá by mimoriadne od pondelka spustila novú leteckú linku,“ odpovedal Švagerko a dodal, že mesto Poprad by privítalo i takú investíciu, kedy by určitá letecká spoločnosť umiestnila na popradskom letisku lietadlo, čím by vytvorila vznik nových pracovných miest.

Téma pracovných miest na letisku zaujímala i niekoľkých našich čitateľov, ktorí popradskému primátorovi položili otázky smerujúce k podľa ich slov údajnému prepusteniu a odchodu do dôchodku viacerých kmeňových zamestnancov a výkonných prevádzkových pracovníkov.„Ako môže letisko za takýchto podmienok prosperovať a rozširovať prevádzku? Nie je takéto zabezpečenie leteckej prevádzky na hrane bezpečnosti, keď niektorí zamestnanci vykonávajú kumulované funkcie a ich pracovná doba je už takmer neudržateľná?,“ spýtal sa čitateľ Ľubo, ktorý na letisku odpracoval štyridsať rokov.

Primátor, ako laik na leteckú prevádzku odpovedal, že musí dôverovať manažmentu letiska, že kroky, ktoré robí, boli zvážené a sú systémové. Ako dodal, dôležité preňho budú výsledky. S rovnakou otázkou sme sa obrátili i na riaditeľku letiska, ktorá uviedla, že počty zamestnancov sú priamo úmerné prevádzkovým potrebám letiska.

Herkeľová: Informácia o 8 hodinovej prevádzke je zavádzajúca

„Z dôvodov absencie liniek bolo v priebehu roka 2014 pristúpené k organizačným zmenám, z dôvodov ktorých bol ukončený pracovný pomer s 8 zamestnancami, 4 zamestnanci ukončili pracovný pomer na základe dohody a s dvoma zamestnancami bol okamžite skončený pracovný pomer. Kumulácia funkcií na malých letiskách je objektívnou nutnosťou,“ ozrejmila Herkeľová s tým, že po zavedení nových pravidelných liniek do Londýna a Rigy je vysoká pravdepodobnosť navyšovania počtu pracovných miest.

Naši čitatelia položili aj ďalšiu otázku na tému letisko. „Viete o tom, že súčasné vedenie letiska sa pripravuje iba na osem hodinovú prevádzku? Uvedomujete si, že keď sa tak stane, nie je možné lety napasovať do ôsmich hodín otváracej doby, napríklad od 7:00 do 15:00 hodiny?“ žiadal o vysvetlenie primátora čitateľ Ivan.

Z rovnakého dôvodu ako pri predchádzajúcej otázke sa aj k tejto otázke vyjadrila samotná riaditeľka letiska: „Informácia o osem hodinovej prevádzke je zavádzajúca. Vedenie spoločnosti nad zavedením takejto prevádzky v súčasnej dobe neuvažuje“.

Čítajte tiež:

Pre pobaltské štáty sú Poprad a Tatry doslova na dosah: Na našom letisku pristálo prvé lietadlo z Rigy

Linka Londýn-Poprad sa už rozbehla naplno: Prvé dva lety boli takmer plné, koľko zacvakáme?

Letmi do Londýna sa novinky v Poprade nekončia: Na letisko budeme môcť cestovať v MHD!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM