Ľubomír Hudačko Správy

Nové múzeum pri Poprade: Vzniklo v spolupráci so synom slávneho kameramana, jeho návštevu si určite zapamätáte!

Pri Poprade našlo domov nové múzeum. Nevzniklo však len tak, prispel k tomu aj syn slávneho kameramana. Nájdete v ňom aj pozoruhodnú premietačku a kochať sa môžete aj ďalšími historickými artefaktmi. Návštevu múzea si jednoducho určite zapamätáte.

Ilustračný obrázok k článku Nové múzeum pri Poprade: Vzniklo v spolupráci so synom slávneho kameramana, jeho návštevu si určite zapamätáte!
Zdroj: TASR

Zrekonštruovaná Vila Alica v Starom Smokovci sa v júli tohto roku stala domovom nového múzea. Jeho hlavným poslaním je propagovať históriu a vývoj tatranskej kinematografie a fotografie.

Spolupráca so synom slávneho kameramana

„Toto múzeum vzniklo na podnet nadšencov fotografie a zberateľstva, v spolupráci so synom slávneho kameramana a režiséra Juraja Weinczillera, ktorý má po svojom otcovi niekoľko zaujímavých materiálov a tiež staré diapozitívy a filmy,“ priblížil Michal Machala, riaditeľ neziskovej organizácie Pro Meliori, ktorá múzeum prevádzkuje.

Celé múzeum je podľa neho koncipované tak, aby si z neho návštevník odniesol predovšetkým zážitok. Priestory sú rozdelené do dvoch častí, pričom prvá z nich je plná fotografií a diel osobností tatranskej fotografie a kinematografie. Osobné exponáty i výpovede blízkych návštevníkom priblížia tvorcov ako Karol Divald, Juraj Weincziller či Milan Legutky. Súčasťou múzea sú aj tisíce starých historických fotografií, najstaršie sa datujú do roku 1887 a ich autorom je práve Divald, ktorý bol prvým slovenským fotografom Vysokých Tatier.

Historická detská premietačka

„Filmové diela pána Weinczillera sa napr. nikdy nedostali na pulty predajní, pretože náhle zomrel. Jedným z takýchto filmov je aj dokument Lomnický štít, ktorý ostal na VHS páske a tento film sa nám podarilo v spolupráci s jeho synom zdigitalizovať. Ponúkame ho ako prvý produkt záchrany dedičstva tatranskej kinematografie v našom múzeu,“ upozornil Machala. Pri každej z uvedených osobností sa v múzeu snažili priniesť informácie aj z ich osobného života.

Návštevníci si tak môžu prečítať Horalskú odyseu, teda báseň, ktorú Weinczillerovi k 50. narodeninám napísal jeho dlhoročný priateľ a kolega Miloš Končok. Okrem toho sa tiež dozvedia, ako sa k prvému fotoaparátu dostal Milan Legutky. „Čo sa týka artefaktov, jedným z najzaujímavejších je historická detská premietačka na animované filmy. Pochádza zo začiatku minulého storočia, je na ručný pohon a zdrojom svetla pri premietaní bola petrolejová lampa,“ priblížil Machala.

3D fotografie v 50. rokoch

Ďalšími zaujímavými exponátmi sú podľa neho aj napr. starý cestovný drevený fotografický prístroj, či špionážny fotoaparát od firmy Meopta, ale tiež prístroj Stereo Mikroma, ktorý v 50. a 60. rokoch minulého storočia vytváral 3D fotografie. V múzeu sú okrem fotografií vystavené desiatky starých kamier, fotoaparátov i premietačiek.

„Väčšina exponátov je z územia Vysokých Tatier, niektoré exponáty, o ktorých sme vedeli, že sa v Tatrách používali z rôznej dokumentácie, sa nám podarilo získať na burzách i rôznych aukciách v Bratislave, Prahe, Kyjeve, Budapešti či Brne,“ doplnil Machala. O múzeum sa podľa neho počas prvej letnej sezóny zaujímali najmä deti a študenti a tiež ľudia nad 50 rokov.

Do júna budúceho roku môžu záujemcovia múzeum navštíviť od utorka do nedele od 10.30 do 17. hodiny. Počas letnej sezóny sú otváracie hodiny predĺžené. „Zbierka sa nám neustále rozrastá, pribúdajú najmä raritné exponáty, ale aj také artefakty, ktoré si môžu ľudia vlastnoručne vyskúšať. V poslednom období sa pri dopĺňaní expozície zameriavame aj na detského návštevníka,“ uzavrel Machala.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM