Monika Vengrínová Rôzne

Nové sociálne byty na Levočskej: V novembri sa do nich nasťahuje 28 nájomníkov

Novopostavené sociálne byty na Levočskej ulici čaká kolaudácia koncom októbra. Mesto začína s prípravou nájomných zmlúv, na základe ktorých sa nájomníci môžu do bytov prvej kategórie nasťahovať zrejme už 1.novembra. Mesačné nájomné bude predstavovať sumu do 30 eur.

Ilustračný obrázok k článku Nové sociálne byty na Levočskej: V novembri sa do nich nasťahuje 28 nájomníkov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Nájomníci azylového bývania v Spišskej Sobote a sociálnych bytov na Levočskej ulici sa sťahujú. Bývanie tretej kategórie vymenia za sociálne byty prvej už začiatkom novembra. „Veríme, že nájomníci prvú kategóriu ocenia a budú sa podľa toho i správať. Mesto bude samozrejme tieto priestory kontrolovať, aby ostali zachované v takom stave, v akom sú, čo najdlhšie,“ uviedol vedúci organizačného odboru Mestského úradu v Poprade Emil Kostelničák.

Nájomné zmluvy budú noví nájomníci podpisovať na dobu určitú, pričom spočiatku na pol roka, maximálne na dobu jedného roka. Nájomné, ktoré schvaľovalo mestské zastupiteľstvo, je vypočítané aj podľa rozlohy bytu a prevádzkové náklady i podľa počtu obyvateľov. Z rozpočtového nákladu na výstavbu bytov poslanci schválili 1,5 %, mesačné nájomné sa tak bude pohybovať zhruba vo výške 25 – 30 eur. „Obyvateľom chceme vyjsť v ústrety, aby nájomné nebolo vysoké, ale aby sa zároveň investícia v dohľadnej dobe vrátila,“ objasnil Kostelničák s tým, že celkové obstarávacie náklady na výstavbu objektu činili 668 488 eur.

V prípade však, že nájomníci nájomné platiť nebudú, prípadne budú inak porušovať domový poriadok, nájomná zmluva im predĺžená nebude. Do nových bytov sa bude sťahovať 28 nájomníkov, pričom bytov v bytovom dome je tridsať. Dva ostávajú voľné pre prípad, že sa niektorí občania mesta ocitnú v skutočnej núdzi. „Môže to byť živelná pohroma, rozhodnutie súdu, náhla núdza zo sociálnych dôvodov a pod.,“ dodal Kostelničák.

Staré budovy azylového a sociálneho bývania, v ktorých doteraz noví nájomníci bývali, čaká sanácia. Tie v Spišskej Sobote musia ustúpiť ďalšej výstavbe Národného tréningového centra, nakoľko na mieste azylového domu by mala v budúcnosti vyrásť tréningová plocha.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM