Monika Vengrínová Samospráva

Nové vedenie mesta má za sebou prvých sto dní vo funkcii: Čo všetko už stihlo a aké sú plány na najbližšie obdobie?

Od nástupu do funkcie nového primátora a viceprimátorov uplynulo sto dní. Za sebou majú množstvo zaujímavých stretnutí, ekonomický i právny audit mesta, viacero riešení dôležitých otázok a pred sebou veľké plány.

Ilustračný obrázok k článku Nové vedenie mesta má za sebou prvých sto dní vo funkcii: Čo všetko už stihlo a aké sú plány na najbližšie obdobie?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Keď som sa rozprával so starším kolegami primátormi, povedali mi, že minimálne pol roka trvá usadiť sa v primátorskom kresle. Keď idete do autoškoly, najskôr vám ukážu, kde je spojka, plyn, brzda, rýchlostná páka a potom môžete vyraziť na cesty. Ja som niekde pri tej spojke,“ skonštatoval s úsmevom primátor Popradu Jozef Švagerko.

Ako uviedol, po svojom nástupe na primátorskú stoličku sa ako prvými zaoberal personálnymi zmenami a otázkou ekonomického a právneho auditu. „Ekonomický audit poukázal najmä na to, že mesto Poprad je v dobrej finančnej kondícii, že nie je zaúverované a že nemá záväzky po lehote splatnosti. Na druhej strane musím skonštatovať, že majetok mesta a z neho plynúce nájmy, aké boli v roku 2003, už nemôžeme očakávať, nakoľko prepad je tam zhruba jeden milión eur,“ skonštatoval s tým, že mesto však má pohľadávky nad jeden milión eur, ktoré je potrebné zinventarizovať a zistiť ich vymožiteľnosť.

V rámci právneho auditu nové vedenie zistilo, že je potrebné mať pripravených viac ako 3,5 milióna eur na aktuálne bežiace súdne spory v prípade, že ich mesto prehrá. Podľa primátora ide napríklad dom služieb, HC Lev, obrazovku na zimnom štadióne a podobne.

Primátor sa za tri mesiace stihol stretnúť i s popradskými podnikateľmi, anglickým a nemeckým veľvyslancom či podnikateľmi z Talianska, pričom uviedol, že talianski i anglickí investori majú záujem podnikať v našom meste. Absolvoval i množstvo stretnutí, ktoré sa týkali nedokončených developerských projektov. „Myslím si, že sme sa posunuli v každej oblasti. Čo ma však nemilo prekvapilo, bola snehová kalamita. To, akým spôsobom dokážu rôzni anonymní občania kritizovať nevyberaným spôsobom, ma zaskočilo. Ja znesiem kritiku aj obvinenia, ale v rámci osobnej konfrontácie,“ uviedol Švagerko. Aj preto zaviedol tradíciu piatkových stretnutí pri káve s občanmi.

Čo sa týka plánov do budúcnosti, tie má nové vedenie mesta veľké. Riešiť sa tak budú cintoríny, doprava a cyklodoprava, bývanie či rekreačné zóny. V najbližšom období, ešte v tomto roku, by chcelo vyriešiť odhlučnenie vlakovej stanice stenou, zastávku električky nad cintorínom, ďalšie futbalové plochy pri futbalovom centre, či doriešiť Hviezdoslavovu ulicu, ktorá mala byť hotová už v minulom roku. „Rokujeme i so psíčkarmi ohľadne psích parkov. A na najbližšom mestskom zastupiteľstve sa bude hlasovať o predaji jazdiarne v Kvetnici, a to so štyrmi podmienkami, ktorými sú zachovanie účelu, aby tam mesto mohlo mať dve akcie do roka, aby to bolo prístupné pre verejnosť a hlavne, aby to bolo možné zrealizovať najneskôr do leta tohto roka,“ uzavrel primátor.

Vedenie mesta Poprad má za sebou prvých sto dní vo funkcii
5
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM