Martin Sýkora Správy

Nové VZN zníži cenu za terasy: Prevádzkovatelia by mali zaplatiť menej peňazí

Poslanci popradského mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré predložil poslanec Štefan Pčola. Znižuje daň za terasy.

Ilustračný obrázok k článku Nové VZN zníži cenu za terasy: Prevádzkovatelia by mali zaplatiť menej peňazí
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Zmenu VZN navrhol poslanec Štefan Pčola. Návrh upravuje režim letných terás a tzv. externého sedenia. Podľa Pčolu otvorenie OC Fórum má pozitívny vplyv na príliv návštevníkov centra mesta, ale zároveň, väčšinou návštevníci ostávajú v priestoroch OC.

Boj o život

„Prevádzky zápasia o návštevníka a zákazníka. Preto, ako motivačný stimul, na pritiahnutie návštevníkov, vidíme zníženie miestnej dane za užívanie verejného priestranstva pre poskytovateľov služieb a možnosť vytvorenia celoročnej prevádzky exteriérového sedenia,“ uviedol v dôvodovej správe Pčola.

Roky Vybrané na dani Počet terás
2015 35 715 eur 34
2016 28 700 eur 32
2017   26

„Ukazuje nám to, akým smerom sa uberá námestie v Poprade. Týmto návrhom na zmenu VZN č.5/2015 sledujeme možnosť skvalitnenia služieb pre návštevníkov a zároveň vytvorením možnosti celoročnej prevádzky exteriérových sedení, vyrovnanie deficitu v rozpočte, pri znížení miestnej dane za užívanie verejného priestranstva," vysvetlil Pčola.

Nové VZN znižuje daň na meter terasy z 0,35 na 0,20 eur a malo by byť platné od 1.10.2017, aby nebol narušený mestský rozpočet.

Prevádzkovatelia majú podpísané platné zmluvy. Od 1.10. do 31.3. by mali byť dane dokonca odpustené. MsZ to považuje za ústretový krok k prevádzkova­teľom terás.

„Daň za meter štvorcový je vysoká. Som rád, že námestie ožíva. Uvidíme o rok, čo to zrobí. Rébusom bude zimná údržba. Nezistíme to, kým to nevyskúšame. Podporujem tento krok tak, aby sme z mesta nezrobili púťovú atrakciu,“ konštatoval primátor Popradu Jozef Švagerko.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Nemali by byť ani „Budkovce“

Okrem ceny a období VZN hovorí aj o architektonickom riešení terás. „Nechceme, aby sa nám vytvorili rôzne prístrešky na námestí. Aby sme na námestí nemali „Budkovce“ ako donedávna,“ povedala poslankyňa Anna Ondrušeková. „Územný plán hovorí o regulatívoch, ktoré by to mali riešiť,“ reagoval Pčola. Poslankyňa Anna Schlosserová konštatovala, že návrh VZN bol prekonzultovaný aj s právnym oddelením.

Za schválenie návrhu sa vyjadril aj Vladimír Lajčák, ktorý nové VZN považuje za pragmatické. „Mali by sme to podporiť. Naši ľudia na námestí ťažko podnikajú, umožníme im viac sa presadiť pri konkurencii Fórumu. Je to skúšobná doba do marca, vychytáme muchy, ak niečo vyskočí,“ uviedol Lajčák.

VZN poslanci jednomyseľne schválili. Prevádzkovatelia terás by tak od jesene mali zaplatiť menej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM