Monika Vengrínová Rôzne

Novinka v meste týkajúca sa našich pedagógov: Kto sa stane naj učiteľom Popradu?

Mesto Poprad chce školstvu venovať mimoriadnu pozornosť. Aj preto sa rozhodlo vyhlásiť anketu Naj pedagóg 2015, v rámci ktorej chce oceniť najaktívnejších a najúspešnejších pedagogických zamestnancov zo škôl, ktorých je zriaďovateľom. Toho najsympatickejšieho vyberie verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v meste týkajúca sa našich pedagógov: Kto sa stane naj učiteľom Popradu?
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

„Aj takýmto spôsobom chceme všetkým pedagogickým zamestnancom popradských škôl dať najavo, že si vysoko vážime ich prácu a poslanie. Táto anketa by mala byť prvým signálom toho, že oblasti školstva bude samospráva v najbližšom období venovať mimoriadnu pozornosť,“ uviedol prvý viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Priestor na hodnotenie najlepších popradských pedagógov, či už učiteľov základných, materských a umeleckých škôl, ale i vychovávateliek školských družín, dostanú žiaci, pedagógovia i verejnosť. V prvom kole sa uskutoční hlasovanie žiakov a pedagogických zamestnancov v jednotlivých školách. Žiaci a pedagógovia budú vyberať naj pedagógov v štyroch kategóriách.

Akčný a tvorivý, s mimoriadnymi výsledkami a zaslúžilý učiteľ

Prvou kategóriou bude akčný, či tvorivý učiteľ alebo iný pedagogický zamestnanec, pričom navrhnutí môžu byť tvoriví, akční pedagógovia bez ohľadu na vek, ktorí zavádzajú do edukačného procesu inovatívne metódy, využívajú netradičné metódy a formy práce, publikujú alebo pracujú v metodických združeniach a predmetových komisiách, či aktívne pracujú v rôznych spoločenských organizáciách.

Do druhej kategórie, ktorou bude učiteľ s mimoriadnymi výsledkami môžu byť navrhnutí pedagógovia, ktorí vo svojej pedagogickej praxi dosiahli mimoriadne výsledky vo výchovno-vzdelávacom procese, v projektoch, v reprezentácii školy, mesta, kraja či republiky.

Zaslúžilý učiteľ bude treťou kategóriou. „Do tejto kategórie môžu byť navrhnutí pedagogickí zamestnanci podľa dĺžky pedagogickej praxe, a to takí, ktorí pracujú v školstve, alebo sú už na dôchodku, či v preddôchodkovom veku, ktorí svoj aktívny pedagogický život zasvätili práci s deťmi v škole aj mimo školy. Nemuseli dosiahnuť mimoriadny úspech, ale z pohľadu žiakov, vedenia školy i rodičov sú skvelými učiteľmi,“ prezradil Wzoš.

Vyhlásenie ankety na Dni učiteľov

Štvrtú kategóriu, a to najsympatickejšieho učiteľa zo základných, materských a umeleckých škôl, centra voľného času, či školských družín v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, bude vyberať verejnosť, pričom nominácie do tejto kategórie je možné posielať od 2.do 27.februára na adresu najucitel@poprad.sk.

„Po vyhodnotení školského kola riaditelia do 27.februára zašlú nominácie s najúspešnejšími pedagógmi oddeleniu školstva, mládeže a športu MsÚ v Poprade. Odborná porota následne z predložených návrhov určí víťazov v prvých troch kategóriách,“ dodal viceprimátor s tým, že v kategórii „Najsympatickejší učiteľ“ rozhodne o víťazovi spomedzi nominovaných hlasovanie na webovom sídle mesta Poprad, ktoré sa uskutoční od 2. do 20.marca. Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety sa uskutoční počas galavečera pri príležitosti Dňa učiteľov v Dome kultúry v Poprade 24.marca.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM