Martin Sýkora Správy

Novinka vo Vysokých Tatrách: Minister predstavil Národnú dohodu o strome

Minister životného prostredia László Sólymos predstaví Národnú dohodu o strome. Ide o ekologickejší, zodpovednejší a trvalo udržateľný spôsob hospodárenia s lesmi.

Ilustračný obrázok k článku Novinka vo Vysokých Tatrách: Minister predstavil Národnú dohodu o strome
Zdroj: TASR

Minister to oznámil po tom, čo v priebehu dnešného dňa (19.5.) navštívil oblasť pri obci Malužiná v Nízkych Tatrách a Tichú dolinu vo Vysokých Tatrách, aby sa presvedčil o výsledkoch dvoch prístupov pri spravovaní lesov.

Keď les stratí jednu zo svojich funkcií

Prvým je ochranársky prístup. Druhým je lesnícky, založený na plánovaných a rozsiahlych výruboch. Tichá dolina predstavuje príklad, ako sa príroda po takmer 13 rokoch dokázala poradiť s veternou a lykožrútovou kalamitou bez zásahu ľudskej činnosti. „Dnes máme v Tichej doline les, ktorý povodeň ustál. A odvďačil sa tým, že zabránil možným sekundárnym škodám. V Malužinej sme také šťastie nemali,“ povedal minister.

Práve obec Malužiná v okrese Liptovský Mikuláš predstavuje opačný príklad. Koncom apríla tu nánosy bahna a kameňov, ktoré dovalila veľká voda z okolitých odlesnených kopcov, spôsobili vyliatie potoka. Ten následne zničil most a zastavil premávku cez horský priechod Čertovica. „Les stratil vodozádržnú funkciu a svahy sa správajú ako šikmé plechové strechy. Všetko sa nahromadí v bystrinách a v najužšom mieste kapacita nestačí a potom sa vyleje,“ povedal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

„V roku 1990 sa na Slovensku vyťažilo vyše päť miliónov metrov kubických dreva, v roku 2015 to bolo nad deväť miliónov metrov kubických dreva,“ povedal minister.

V okolí Malužinej boli v minulosti vyrúbané veľké plochy lesného porastu. Následne došlo k umelej výsadbe mladých stromčekov. Podľa slov Majka je dôležité, aby sa začalo premýšľať nad tým, ako sa hospodári v kopcoch a či by nefungovali jemnejšie spôsoby.

Zdroj: TASR

Zachovať jedinečnosť bez zásahu človeka

V dohode, ktorú médiám predstavil Sólymos sa zakotvia zásady, ktoré zmenia súčasné lesné hospodárstvo na trvalo udržateľné lesné hospodárstvo.

„Zachovať prírodu jedinečných lokalít Tatier v najvyššom stupni ochrany bez zásahu človeka má zmysel. Uvedomujeme si, že takýto spôsobom nie je možný na celom Slovensku. Po tom, čo som dnes videl, som presvedčený o nevyhnutnosti zodpovednejších spôsobov hospodárenia v lesoch všeobecne,“ povedal Sólymos.

Podľa slov Sólymosa sú známe základné body dohody zo strany envirorezortu. Posilniť pozíciu štátnych ochranárov pri schvaľovaní programov starostlivosti o lesy a preferovať takzvané výberkové lesy, ktoré predstavujú vrchol ekologizácie lesného hospodárstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM