Peter Handzuš Krimi

Novú zonáciu TANAPu má envirorezort predstaviť v júni 2011

Podoba novej zonácie Tatranského národného parku by mohla byť známa v polovici budúceho roka. Ako vyplýva z plánu legislatívnych úloh kabinetu, návrh predmetného nariadenia vlády SR má ministerstvo životného prostredia predložiť v júni 2011.

Či sa podarí vyhlásiť zonáciu na celom území parku, zatiaľ nie je jasné, keďže nový zákon o ochrane prírody, ktorý by vyriešil náhrady pre súkromných vlastníkov chránených území za obmedzenie hospodárenia, má envirozerort predložiť až v decembri. Vlastníci, ktorí majú v rukách asi polovicu územia parku, už dávnejšie avizovali, že bez vyriešenia tejto otázky zonáciu neodobria.
Novú zonáciu sa pokúsil prijať už predchádzajúci kabinet Roberta Fica. Návrh nariadenia predstavilo ministerstvo vo februári tohto roku, zdvihla sa však voči nemu vlna kritiky z vedeckej aj mimovládnej obce.
Legislatívny rámec pre zonáciu dala novela zákona o ochrane prírody z roku 2007. Skupina koaličných poslancov vtedy cez pozmeňovací návrh v spoločnej správe presadila nové pravidlá pre vytvorenie zonácie. Opozícia kritizovala, že táto závažná zmena neprešla verejnou diskusiou, ani pripomienkovým konaním vo vláde. Podľa platnej legislatívy bola doteraz zonácia schválená iba v jednom národnom parku, a to v Pieninskom národnom parku a chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM