Rôzne

Nový americký veľvyslanec spoznáva Slovensko: V Poprade sa stretol s gymnazistami

Na Slovensku je od konca augusta a Poprad bol jeho štvrtou zastávkou pri spoznávaní Slovenska. Pred podtatranským mestom navštívil Košice, Prešov a Banskú Bystricu.

Ilustračný obrázok k článku Nový americký veľvyslanec spoznáva Slovensko: V Poprade sa stretol s gymnazistami
Foto: SŠDT Poprad

Reč je o americkom veľvyslancovi na Slovensku Adamovi Sterlingovi. Do Popradu prišiel aj preto, aby študentom Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku predstavil národné parky svojej domoviny. Výber témy nebol náhodný – agentúra, ktorá spravuje nielen prírodné rezervácie, ale aj významné monumenty, si tento rok pripomína sté výročie svojho založenia. Adam Sterling zdôraznil, že americká administratíva má veľký záujem na ochrane životného prostredia a zdôrazňuje globálnu zodpovednosť za starostlivosť o prírodu. Možnosť navštevovať národné parky voľne, bez ohľadu na spoločenské postavenie chápe ako silný prejav demokracie. Gymnazistov powerpointová prezentácia v podaní amerického ambasádora zaujala. Dôkazom bola aj následná beseda, v ktorej sa pýtali na vzťah Američanov k prírode a jej ochrane, na čistotu národných parkov a hrdosť na ne. Ďalšie otázky smerovali aj k aktuálnym globálnym témam, napríklad k utečeneckej kríze či migračnej politike USA.

Nový americký veľvyslanec spoznáva Slovensko: V Poprade sa stretol s gymnazistam
13
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Pobyt amerického veľvyslanca pod Tatrami sa začal v škole – na pôde Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade, kde sa stretol s jeho riaditeľom Dušanom Nebusom. Adama Sterlinga sme sa teda opýtali, čo si myslí o úlohe školy a postavení učiteľa: „O tom, že vzdelanie je dôležité pre rozvoj každej spoločnosti niet pochýb. Technický pokrok, ekonomické a spoločenské napredovanie sa začína v škole. Za ten krátky čas, ktorý som na Slovensku, som sa už stretol s americkými podnikateľmi pôsobiacimi vo vašej krajine. Všetci zdôrazňovali, že potrebujú vzdelaných ľudí, ktorým môžu dať prácu. V kurze je najmä IT sektor. A postavenie učiteľa? Je veľmi dôležité. Nielen v súvislosti so vzdelaním. V dnešnej dobe, keď je na vzostupe extrémizmus a ohrozuje nás terorizmus, práve učiteľ môže formovať kritické myslenie žiakov a študentov.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM