Dominika Pacigová Rôzne

Nový model auta na cestách: Autorom konceptu je dizajnér z Popradu

Roky tvrdej práce mu priniesli zaslúžené ovocie. Mladý Popradčan už päť rokov hviezdi v dizajnérskom ateliéri známej automobilky vo Veľkej Británii.

Ilustračný obrázok k článku Nový model auta na cestách: Autorom konceptu je dizajnér z Popradu
Zdroj: Archív Petra Chovanca

Peter Chovanec (28) pochádza z Popradu. Okrem dizajnu, ktorý je jeho koníčkom a prácou zároveň, rád cestuje a športuje. Od detstva ho bavilo kreslenie, navrhovanie a tvarovanie hmoty. Už vtedy nemal problém čokoľvek preniesť na papier alebo vytvoriť.

V správnom čase na správnom mieste

Pôvodne rozmýšľal nad povolaním zverolekára. Zlom prišiel až v treťom ročníku strednej školy, keď sa začal výtvarne vzdelávať a pripravovať na prijímacie skúšky. „Nevedel som, čo budem študovať ďalej. Vedel som iba čo ma baví a čo robiť nechcem. Bolo to spontánne rozhodnutie. Aj keď ma od toho veľa ľudí v okolí odhováralo, bolo to najlepšie rozhodnutie aké som mohol urobiť,“ skonštatoval Chovanec.

Počas štúdia vysokej školy absolvoval stáže v dvoch známych automobilkách, kde zbieral skúsenosti. Od roku 2012 pracuje vo svetovo známej britskej firme, ktorá produkuje terénne a viacúčelové vozidlá. „Po absolvovaní bakalára som sa prihlásil na prestížnu nemeckú univerzitu. Týždeň pred prijímacími skúškami sa mi ozvali z automobilky, a tak som išiel na pohovor, ktorý dopadol veľmi dobre. Bol som v správnom čase na správnom mieste. Nebola to náhoda, roky som drel, aby som bol na tento okamih pripravený,“ uviedol mladý dizajnér.

Zdroj: Archív Petra Chovanca

Dôležitosť tímovej práce

Spočiatku bol najmladším dizajnérom. V kolektíve je stále cítiť istú konkurenciu, pretože každý sa snaží presadiť si svoje návrhy. Bez spolupráce by to však nešlo. „Dizajn je veľmi súťaživá disciplína. Je tu veľká zmes národností. Denne sa robí viacero dizajnov a iba ten najlepší sa posúva ďalej. Ale tvorba nového auta je tímová práca, to nemá šancu urobiť jeden človek,“ prezradil Chovanec, ktorý už v automobilke nepatrí medzi nováčikov.

Práca dizajnéra je zložitá. Od prvotnej skice až po spustenie produkčnej výroby môžu uplynúť tri až štyri roky. „Moja práca obnáša vypracovanie konceptu, takzvaného scenéria pre daný projekt. Ďalej sú to prvotné návrhy, skice a idey, ktoré sa za pomoci 3D modelárov a sochárov pretvárajú do reality. Súčasťou práce je výroba hlineného modelu o mierke 1:1, ktorý po nastriekaní farbou vyzerá na nerozoznanie od reálneho auta. Model sa proporčne upravuje, kreslia sa nové témy, až kým všetko do seba nezapadne,“ opísal zložitý a zdĺhavý proces.

Peter Chovanec - dizajnér Land Rover 07/2017
2
Galéria
Zdroj: Archív Petra Chovanca

Návrh auta, ktorý očaril

Modely, ktoré sú dnes novinkami, kreslili dizajnéri v ateliéroch takmer pred piatimi rokmi. „To, čo kreslíme teraz na cestách neuvidíte skôr ako v roku 2022. Niektoré projekty pripravujeme až na rok 2030,“ povedal Chovanec, ktorý sa môže pochváliť tým, že jeho návrh auta zaujal a dnes ho môžeme vidieť na cestách.

Je to práca, ktorá ho napĺňa. Stále je však otvorený novým možnostiam. „Vo všeobecnosti ma baví vytvárať akékoľvek produkty. Transport dizajn sa vyznačuje tým, že objekty majú akúsi dušu. Tým, že sa hýbu, vytvárajú emócie a vytvárame si k nim špecifický vzťah. Každá iná skúsenosť vie ovplyvniť tvorbu, preto sa snažím mať čo najväčší záber,“ uzavrel s tým, že v hlave má uložené projekty aj do budúcna.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM