Peter Handzuš Rôzne

Nový most cez rieku Poprad môžu provizórne využívať chodci

Nový most v obci Orlov, okres Stará Ľubovňa, ktorého oceľovú konštrukciu cez rieku Poprad umiestnili v novembri tohto roka, môžu oddnes provizórne využívať chodci. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzek

V rámci povodňových škôd na majetku ciest v správe PSK išlo o najväčšie poškodenie mostnej stavby od roku 2004. Pilier starého mosta, ktorý stál na tomto mieste, v júni 2010 podmyla rozvodnená rieka a došlo k poklesu piliera a následnému prelomeniu vozovky.

Vzhľadom na nebezpečenstvo, že by most mohol spadnúť a ohroziť životy či zdravie ľudí, musel správca komunikácie PSK rýchlo pripraviť riešenie. Navyše spadnutá konštrukcia mohla pri zvýšení hladiny rieky počas topenia sa snehu zapríčiniť záplavy.

Správca sa teda rozhodol starý mostný objekt odstrániť a vybudovať nový. Očakávané spojenie upravených mostných opôr oceľovou konštrukciou sa uskutočnilo 29. novembra. Samotné ukladanie oceľovej konštrukcie prostredníctvom žeriavu trvalo tri hodiny.

Hovorkyňa informovala, že na základe žiadostí obyvateľov obce a rozhodnutia PSK sa v rámci stavby v priebehu troch týždňov zrealizoval provizórny chodník pre peších cez rieku Poprad. „Tento chodník je umiestnený na konzolách nosnej oceľovej konštrukcie a prefabrikovanej železobetónovej konštrukcii mosta. Samotná konštrukcia chodníka je vyrobená z drevených trámov a fošien a bude slúžiť iba počas výstavby mosta,“ povedala Fitzeková.

Dodala, že chodník cez most bude v noci osvetlený a o jeho zimnú údržbu sa bude starať obec. Posypový materiál jej dodá Správa a údržba ciest PSK.

Od nového roka by sa podľa hovorkyne mal čiastočne zmeniť aj grafikon spojov v prímestskej autobusovej doprave. Autobusy už nebudú musieť absolvovať 10-kilometrovú obchádzku, pretože ľudia môžu prejsť na zastávku na druhej strane rieky. Po obchádzke by však mal aj naďalej premávať ranný a popoludňajší školský spoj.

Podľa Fitzekovej sa budú následky povodní z minulého roka a škody na majetku PSK odstraňovať niekoľko rokov. Prívalové dažde, zdvihnuté hladiny riek a zosuvy pôdy narobili na cestách v správe PSK škody za takmer 22 miliónov eur.

Text + Foto: TASR

orlov_most
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM