Peter Handzuš Rôzne

Nový vlak v Poprade

V Poprade odovzdali do užívania ďalší dvojposchodový vlak.

Na vlakovej stanici v Poprade dnes za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa (KDH) slávnostne odovzdali do užívania nový dvojposchodový vlak. Ide v poradí už o tretiu elektrickú poschodovú jednotku, ktorá dostala názov Terézia.

Jej maximálna rýchlosť je 160 kilometrov za hodinu, má viac ako 307 miest na sedenie, je plne klimatizovaná, jej súčasťou je informačný systém, zásuvky na 220 voltov a môže jazdiť po celej trase Bratislava – Košice. Terézia bude premávať na trase Košice – Poprad – Žilina a Košice – Prešov – Lipany. V priebehu jesene budú do prevádzky postupne nasadené ďalšie tri vlaky tohto typu. Celkovo ich tak bude po hlavnej severnej vlakovej trase od Nového Mesta nad Váhom až po Čiernu nad Tisou jazdiť desať.

Minister okrem iného vyzdvihol výhľad, ktorý budú mať cestujúci z tejto vlakovej jednotky. „Cestu na poschodí tohto vlaku spríjemnia úžasné panorámy a pohľady na malebnosť slovenských hôr i rázovitých dedín a miest. Tu sa spája intenzita prepravy aj s komfortom, celé je to zabezpečené kamerovým systémom, je tu priestor pre vozičkárov, čo hovorí aj o integrácii telesne postihnutých do železničnej dopravy,“ konštatoval Figeľ. Pre práve takýchto cestujúcich je k dispozícii elektricky riadená rampa.

Vozne sú vybavené jednotným typom mäkkých sedadiel, pre každé dvojsedadlo je k dispozícii zásuvka. K celkovému pohodliu vo vlaku by mala prispieť aj nízka úroveň vnútorného hluku. „Som presvedčený, že týmto vlakom budú cestovať medzi Popradom a Spišskou Novou Vsou diváci na hokejové zápasy v rámci Kontinentálnej hokejovej ligy,“ zdôraznil Figeľ.

V rámci projektu obnovy vozidlového parku Železničnej spoločnosti Slovensko bude na Slovensku dodaných spolu desať dvojpodlažných elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu, 12 dieselových motorových jednotiek pre medziregionálnu dopravu a desať dvojpodlažných súprav pre prímestskú dopravu.

„Po tejto sade, ktorá obnoví jednu štvrtinu vlakovej kapacity na Slovensku, bude pokračovať modernizácia aj v ďalších rokoch,“ vysvetlil minister. Celkový náklad na obnovu železničných koľajových vozidiel je vo výške takmer 232 miliónov eur. Projekt patrí do šiestej prioritnej osi Operačného programu Doprava 2007 – 2013 a spolufinancuje ho Európska únia. Približne 88 miliónov eur ide zo štátneho rozpočtu.

Text: TASR

Nový vlak v Poprade
1
Galéria
0826_tereza
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM