Martin Sýkora Správy

Nový vrtuľník má meno: Volá sa ako prvá pacientka, ktorú viezol do nemocnice

Nový člen vrtuľníkovej záchranárskej rodiny sa dočkal svojho mena. Na pomoc pacientom a ľudí, ktorí potrebujú zachrániť bude lietať Martina.

Ilustračný obrázok k článku Nový vrtuľník má meno: Volá sa ako prvá pacientka, ktorú viezol do nemocnice
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) už predstavila verejnosti nový vrtuľník Bell 429, ktorý bude lietať na pomoc zraneným zo základne v Poprade. Tradíciou v spoločnosti bolo pomenovať každý nový vrtuľník ženským menom. Pri tomto vrtuľníku nechali predstavitelia spoločnosti výber mena otvorený až do jeho prvej záchrannej akcie. Rozhodli sa totiž pomenovať ho podľa prvého pacienta, ktorého prevezie do nemocnice.

Krásavica s vrtuľou sa volá Martina

Prvým pacientom na palube nového vrtuľníka bola zhodou okolností slovenská turistka. Tradícia ženských mien bude preto pokračovať aj naďalej. Okrem povinného imatrikulačného označenia OM – ATR dostal nový prírastok v záchranárskej flotile aj meno “Martina“. Vrtuľník symbolicky pokrstil na letisku v Poprade štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Stanislav Špánik.

PREČÍTAJTE SI AJ: Pod Tatrami získali posilu do vzduchu: Na pomoc bude lietať nový vrtuľník

Premiéra na jednotku s hviezdičkou

Prvý záchranársky let v deň uvedenia vrtuľníka do prevádzky (17.8.2016) smeroval do Vysokých Tatier. Pomoc leteckých a horských záchranárov potrebovala 36-ročná zranená turistka. Na vysokohorskú túru sa vybrala v sprievode manžela a kamaráta ešte v predchádzajúci deň. Počas výstupu na Lomnický štít sa pošmykla a poranila si dolnú končatinu.

„Nasledovalo rozhodovanie v trojici, či pokračovať v mojom stave vo výstupe na Lomnický štít, čo by bolo síce kratšie, avšak náročnejšie, alebo začať pomaly so zostupom,“ uviedla pani Martina.

Napriek jej zraneniu sa skupinka rozhodla v zostupe ďalej samostatne pokračovať až do neskorých nočných hodín. Po nástupe hustej hmly kombinovanej s neprehľadným a ťažkým terénom sa napokon skúsení turisti rozhodli prečkať noc v horách. „Manžel s kamarátom do neskorej noci budovali na väčšej plochej skale kamennú bivakovaciu ohrádku, naobliekali sme si všetky veci, ktoré sme mali v batohu a čakali na ráno," opísala situáciu pred záchranou Martina.

Martina vzlietla pre Martinu

V ranných hodinách sa počasie výrazne zhoršilo, miestami dokonca snežilo, s čím súviselo následne podchladenie turistov. Keďže p. Martina už nedokázala v zostupe samostatne pokračovať, na pomoc sa im vybrala skupina horských záchranárov pozemne. Popoludní sa poveternostné podmienky pre let zlepšili a nový vrtuľník na palube s pilotom, lekárkou a záchranárom mohol vykonať okamžitý vzlet. Trojica turistov v tom čase netušila, že išlo o jeho prvú záchrannú akciu. Po prílete na miesto určenia pri Téryho kuloári spustili lekárku leteckých záchranárov k zranenej žene pomocou palubného navijaka. Pacientku po ošetrení z vysokohorského terénu vrtuľníkom evakuovali, počas medzipristátia preložili na palubu a s poranením dolnej končatiny a s podchladením transportovali do popradskej nemocnice.

Príbeh s dobrým koncom

O tom, že nový vrtuľník pomenovali podľa nej, sa pani Martina dozvedela po ošetrení a prepustení z nemocnice. „Telefonát ma prekvapil, nik z nás netušil, že ide o prvú záchrannú akciu nového vrtuľníka. Akcia prebehla plynule, zúčastnili sa jej skúsení záchranári, ktorým by som rada poďakovala za ich nasadenie. Vrtuľníku želám čo najviac zachránených ľudí,“ uzatvára prvá pacientka prevezená vrtuľníkom Bell 429 spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE.

Martina vrtuľník ATE 2016
2
Galéria
Nový vrtuľník v službách leteckých záchranárov
28
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM