Peter Handzuš Kultúra

Novým kráľom remesiel je drevorezbár Cyril Kocúrek. Jeho prácu si vyskúšal aj prezident Kiska

Tohtoročným kráľom remesiel sa na festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku stal drevorezbár Cyril Kocúrek. Potvrdil to riaditeľ festivalu Igor Kredátus s tým, že tento umelecký rezbár je už tradičným a dlhoročným účastníkom EĽRO.

Ilustračný obrázok k článku Novým kráľom remesiel je drevorezbár Cyril Kocúrek. Jeho prácu si vyskúšal aj prezident Kiska
Zdroj: TASR

Umeleckému rezbárstvu sa Kocúrek venuje už minimálne päť desiatok rokov a v regióne pod Tatrami i mimo neho sú jeho monumentálne sochy veľmi známe. Narodil sa v Brezovici nad Torysou v prešovskom okrese, od roku 1971 však žije a tvorí v Kežmarku. Okrem iného je tvorcom štvormetrovej sochy Bolka Polívku, či imaginárnej postavy Jožina z Bažin.

„Tento ročník festivalu z časti ovplyvnilo počasie, pršalo, takže prišlo menej ľudí ako minulý rok, ale nebol to až taký veľký rozdiel. Odhadom navštívilo naše podujatia a videlo našich remeselníkov počas troch dní, od piatka (11. 7.) do dnes, 30 000 až 35 000 ľudí,“ dodal Kredátus. Samotných organizátorov i remeselníkov podľa neho príjemne prekvapilo, že ľudia chodili aj v hustom daždi.

EĽRO navštívil v sobotu aj prezident Andrej Kiska, ktorý si práve pri Cyrilovi Kocúrekovi vyskúšal pár drevorezbárskych ťahov. Na festivale sa zúčastnilo 200 remeselníkov a asi 900 ďalších umelcov účinkovalo v kultúrnom programe.

Rozsiahlejšiu fotogalériu z EĽRO nájdete pri článku OBRAZOM: Kežmarok aj tento rok ožil starými remeslami

EĽRO Kežmarok
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM