Peter Handzuš Rôzne

O hlasovacie preukazy pod Tatrami a na Spiši je menší záujem

O hlasovacie preukazy na referendum, ktoré bude 18. septembra, je na Spiši a pod Tatrami malý záujem.

V porovnaní s parlamentnými voľbami, ktoré boli na jar, je to veľký rozdiel. Júlia Watterová, poverená organizáciou referenda v Poprade, informovala, že doposiaľ bolo na Mestskom úrade požiadať o hlasovací preukaz len do 200 ľudí.
„Na parlamentné voľby sme vydali dohromady 1969 voličských preukazov pre ľudí, ktorí nemohli hlasovať v mieste bydliska,“ porovnala Watterová. Do štvrtka ešte určite nejakí záujemcovia prídu, nebude ich však zďaleka toľko ako na jar. Watterová ďalej uviedla, že mesto nevyvíjalo žiadnu iniciatívu navyše, aby ľudia šli hlasovať v referende. „My sme si splnili organizačno-technické povinnosti, na stránke mesta boli informácie o tom, čoho sa referendum týka, žiadne iné kroky sme nepodnikli,“ uzavrela.
V Spišskej Novej Vsi je o hlasovacie preukazy taktiež menší záujem v porovnaní s parlamentnými voľbami. Brigita Sopková z Mestského úradu však zdôraznila, že by sa nemalo porovnávať referendum s voľbami, pretože oň bude stále menší záujem. „Momentálne máme vydaných nejakých 210 preukazov, na parlamentné voľby bolo vydaných 871 preukazov,“ konkretizovala Sopková. Podobný počet bol aj pred voľbami do Európskeho parlamentu, vtedy o voličský preukaz požiadalo 275 voličov. „Tie rozdiely medzi jednotlivými voľbami či referendom určite sú,“ dodala.
V súvislosti s listom, ktorý poslal predseda Národnej rady SR Richard Sulík do jednotlivých samospráv, oslovená obec Štrba nevyvíjala žiadnu špeciálnu iniciatívu, aby šli občania hlasovať. „My ako predstavitelia samosprávy stále vyzývame ľudí, aby sa zapájali do občianskych aktivít a toto je občianska aktivita,“ priblížil starosta Štrby Michal Sýkora. Občania sa môžu v referende prejaviť a obec určite nebude bojovať proti referendu. „Ak sa ma občania opýtajú, či majú ísť hlasovať, poviem im, nech idú,“ konštatoval. Obec však nebude prekračovať rámec povinností, ktoré ukladá zákon, chce referendum zvládnuť predovšetkým po organizačnej stránke.
Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný informoval, že do jeho rúk sa list od predsedu parlamentu nedostal. „List som nedostal, naši občania sú však už dlhšie informovaní o tom, že referendum bude, je to na našej stránke, v mestskom týždenníku, urobili sme všetko, čo sme boli povinní urobiť,“ povedal Volný. Dodal, že teraz je už len na ľuďoch, či sa rozhodnú ísť hlasovať, alebo nie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM