Martin Sýkora Samospráva

O krok bližšie ku skejtparku: Radnica vyčlenila peniaze na kúpu pozemkov

Samospráva Popradu pokračuje v prípravách na vybudovanie skejtparku, mestskí poslanci na svojom februárovom zasadnutí schválili na tento zámer výkup pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku O krok bližšie ku skejtparku: Radnica vyčlenila peniaze na kúpu pozemkov
Zdroj: TASR

Pozemok za 93 tisíc

Ide o takmer 93 000 eur na zabezpečenie prístupu k stavbe. Športové zariadenie bude postavené v lokalite za rozostavanou stavbou športového centra za sídliskom Juh III, pričom sa bude nachádzať v tesnej blízkosti cyklistického chodníka.

„Stavba bude umiestnená na pozemku v katastrálnom území Popradu. K lepšiemu umiestneniu stavby, a teda aj využitiu daného územia, treba rozšíriť dotknuté územie pre stavbu skejtparku o priľahlé pozemky pre zabezpečenie prístupu,“ informovala vedúca odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Iveta Borňáková.

Jedná sa o pozemok s výmerou viac ako 3000 metrov štvorcových, ktorý je v spoluvlastníctve súkromných osôb. Mesto dalo na základe predbežného súhlasu spoluvlastníkov týchto pozemkov vypracovať znalecký posudok, hodnota pozemkov bola stanovená na 30,68 eura za štvorcový meter, spolu v celkovej výške 92 716,19 eura.

Zdroj: TASR

Územie ako park pre všetkých

„To, že sa postaví skejtpark, neznamená, že skejtbordisti nebudú jazdiť nikde inde v meste. Je to kreatívny šport a mňa mrzí, že ľudia chápu skejtpark ako miesto, kde nás chcú vyhnať. Cyklistov taktiež nevyháňame len na cyklochodníky. Skejtpark je však dôležitý aj na trénovanie mladých talentov. Športom založené mesto, ako Poprad, by malo rozvíjať viac druhov športu ako len futbal či hokej,“ povedal už v minulosti skejtbordista Igor Hanečák. Skejtbording bude na Letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2020 po prvý raz zaradený medzi športové disciplíny.

Podľa Hanečáka je dôležité, aby pri výstavbe radnica komunikovala priamo aj so skejtbordistami. „Verím, že sa s mestom dohodneme a pomôžeme vytvoriť dobrý a účelný park. Ide aj o miesto, kde sa spoznávajú ľudia a dokážu tu zároveň kreatívne tráviť voľný čas,“ dodal.

V minulosti v Poprade mohli skejtbordisti využívať park v lokalite Dlhé hony, ktorý vybudovali pri nákupnom stredisku v roku 2006. V roku 2014 ho však odstránili a na jeho mieste vyrástli ďalšie obchodné prevádzky. V roku 2016 začalo mesto s hľadaním náhradnej lokality. Pôvodne mal stáť v areáli Základnej školy Tajovského a na tento zámer bola vypracovaná už aj projektová dokumentácia. S výstavbou parku však nesúhlasili obyvatelia tejto popradskej časti a spísali petíciu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM