Peter Handzuš Rôzne

O nové Centrum sociálnych služieb je stále väčší záujem

Centrum sociálnych služieb (CSS), ktoré ešte v závere minulého roka otvorili v Poprade, rozšírilo možnosti poskytovania služieb občanom a záujem oň sa každým dňom zvyšuje. V budove na Francisciho ulici sa nachádza okrem denného stacionára aj zariaden

Nové priestory si vyžiadala doba i legislatíva, v Poprade je viac ako 5000 obyvateľov starších ako 65 rokov. „Z tohto počtu 15 – 20 % potrebuje buď osobnú alebo inštrumentálnu sociálnu pomoc,“ doplnil viceprimátor Popradu Adrián Kromka.
Prví klienti zavítali do centra koncom januára a odvtedy ich počet narastá. „Toto sociálne zariadenie poskytuje ambulantné a pobytové sociálne služby,“ objasnil Kromka. Časť centra, ktorá je určená na núdzové bývanie, má kapacitu 12 miest, denný stacionár desať a zariadenie opatrovateľskej služby 20 miest. Podľa Kromku sa záujem o toto zariadenie zvyšuje každý deň.
„Momentálne máme vo vybavovaní asi päť nových žiadostí,“ konkretizoval riaditeľ CSS Jozef Košický. Záujemca musí mať okrem zdravotných testov aj rozhodnutie o odkázanosti na služby, ktoré CSS poskytuje. Nástup do zariadenia je zhruba 10 dní od podania žiadosti. Každý klient má následne vypracovaný individuálny plán, ktorý je prispôsobený jeho potrebám. Zariadenie disponuje vybavením na európskej úrovni a klienti si podľa slov riaditeľa zariadenie veľmi pochvaľujú.
„Títo starí ľudia sú tak odkázaní na pomoc druhého, že človek sem chodí celý deň so srdcom na dlani,“ povedala vedúca novootvoreného zariadenia Anna Schlosserová. Personál CSS by sa mal podľa nej priebežne dopĺňať podľa potrieb klientov.
Prestavba budovy, v ktorej pôvodne sídlila materská škola, stála mesto 1,8 milióna eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM