Martin Sýkora Samospráva

Občianske hliadky v Matejovciach sa osvedčili: Radnica chce pokračovať

V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Poslaním štvorčlennej občianskej hliadky bude ochrana verejného poriadku a životného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku Občianske hliadky v Matejovciach sa osvedčili: Radnica chce pokračovať
Zdroj: TASR

Občianske hliadky začnú pracovať 3.apríla a v rámci trvania projektu budú v nasadení do 31.decembra 2017. Mesto Poprad sa do tohto programu rozhodlo vstúpiť aj na základe požiadaviek obyvateľov tejto časti mesta, ktorí sa na samosprávu obracali s požiadavkami na riešenie problémov v spolunažívaní s miestnym rómskym obyvateľstvom.

Od hliadok si radní veľa sľubujú

Počas realizácie projektu v roku 2016 členovia občianskej hliadky najčastejšie pomáhali pri riešení týchto činností:

  • zabezpečovanie bezpečnosti žiakov pri prechode pre chodcov počas cesty do školy a zo školy,
  • fyzické útoky v marginalizovanej rómskej komunite,
  • zabezpečovanie ochrany verejného majetku,
  • kontrola športovísk a ihrísk,
  • kontrola maloletých detí a mladistvých z rómskej komunity na verejnom priestranstve bez dozoru rodičov po 22:00 hod.

„V rámci spolupráce s odborom sociálnym MsÚ v Poprade členovia občianskej hliadky participovali na konkrétnych prípadoch riešenia problémov v rómskej komunite,“ uviedol komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.

Hliadky organizovali a dohliadali na upratovacie brigády okolia Staničnej ulice v Matejovciach a boli prítomní aj počas deratizácií a dezinsekcií v tejto lokalite.

Zdroj: TASR

Prirodzený rešpekt a väčší poriadok

„Zriadenie a činnosť občianskych hliadok prispeli k zlepšovaniu sociálnych vzťahov na lokálnej úrovni a hlavnou výhodou je to, že členovia občianskych hliadok mali prirodzenú autoritu, dobrú miestnu a osobnú znalosť komunity (rodinné väzby, spolunažívanie jednotlivých členov komunity a pod), čo napomáhalo k identifikácii problémov a naopak, komunita poznala členov hliadky a dôverovala im. Taktiež je možné konštatovať, že aj ostatné zložky záchranného systému ako sú PZ SR, mestská polícia, Hasičský a záchranný zbor SR, pracovníci samosprávy a štátnej správy a Záchranná zdravotná služba mali s činnosťou občianskych hliadok najmä dobré skúsenosti,“ informoval náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula.

Projekt Šanca na zamestnanie, v rámci ktorého boli vytvorené štyri pracovné miesta členov občianskej hliadky, trval do 31. 12. 2016. Mesto Poprad preto v snahe zistiť názor samotných obyvateľov Matejoviec, či aktuálna situácia v Matejovciach vyžaduje pôsobenie občianskej hliadky i v ďalšom období, zrealizovalo dotazníkový prieskum, do ktorého sa zapojilo 142 občanov, z toho 112 žien a 30 mužov vo veku od 16 do 83 rokov. Až 73% zúčastnených respondentov bolo presvedčených, že pôsobenie občianskej hliadky v Matejovciach malo význam a je potrebné, aby tam pôsobila aj naďalej.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM