Martin Sýkora Rôzne

Objatie má čarovnú moc: Od pondelka sa môžete objímať s dobrovoľníkmi

Začína 5. ročník medzinárodného Dňa objatí, organizujú ho slovenskí študenti. Tisícky dobrovoľníkov na celom svete sa opäť spojili, aby dokázali, že objatie patrí naozaj každému.

Ilustračný obrázok k článku Objatie má čarovnú moc: Od pondelka sa môžete objímať s dobrovoľníkmi
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie podujatie svojho druhu štartuje dnes, v pondelok o desiatej hodine. Po objatie si môžete prísť aj vy. Začína sa piaty ročník Dňa objatia. "Z dobrovoľníkov, ktorí Hug Day organizujú, sa stala komunita ľudí, ktorá vytvára v mestách po celom Slovensku krajší deň. Nie je im ľahostajné, ak na ulici vidia smutných alebo uponáhľaných ľudí. V okamihu im venujú svoje objatie a úsmev,“ hovorí koordinátor Hug Day 2016 Jaroslav Do­dok.

Nápad z roku 2012 má dnes už medzinárodný charakter. Pred piatimi rokmi sa skupinka niekoľkých odvážnych študentov rozhodla vydať do ulíc a priniesť objatie tým, ktorí ho potrebujú. Iniciatíva mladých ľudí si získala veľkú pozornosť nielen médií, ale aj škôl či organizácii. Dobrovoľníci preto postupne začali navštevovať nemocnice, domovy dôchodcov, mestské úrady či bezdomovcov.

V roku 2015 myšlienka Dňa objatí presiahla Slovensko a dostala sa aj vďaka Nore Bělousovovej do zahraničia. "Hug Day je pre mňa výnimočný tým, že aj jedno objatie dokáže urobiť krajší deň a nezáleží ani na veku, pohlaví či farbe pleti,“ hovorí vysokoškoláčka, ktorá koordinuje Hug Day vo viac ako 25 krajinách sveta. Tento rok sa podujatie pod hlavičkou slovenských študentov uskutoční aj v Hong Kongu, Indii, USA, Slovinsku či v Kórei.

Veľký záujem o Deň objatí prejavili aj v Keni, kde sa do Hug Day zapojilo šesť veľkomiest. "Som nesmierne pyšná, že niektorí sú ochotní ísť do ulíc a rozdávať z časti seba, keď viem, že to sami ako ľudia nemajú ľahké,“ dopĺňa Bělousovová. V niektorých krajinách totižto dobrovoľníci riskujú, ak verejne rozdávajú objatia, či už kvôli kultúre alebo politickej situácii.

Na Slovensku sa do podujatia zapája viac ako 30 miest od Bratislavy, po Michalovce. V Poprade budú dobrovoľníci rozdávať objatia aj na úradoch či v nákupných centrách, v Rožňave si organizátori pripravili aj sprievodný program, ktorého súčasťou sú tanečné i spevácke vystúpenia. Príjemnú atmosféru v Spišskej Novej Vsi bude vytvárať klaun, objímači v Bratislave sa zas chystajú prekvapiť úradníkov na niektorom z ministerstiev.

"Som veľmi vďačný každému dobrovoľníkovi za jeho odhodlanie meniť atmosféru vo svojom meste a to bez nároku na akýkoľvek honorár. Častokrát zabúdame, že na Slovensku máme veľmi veľa mladých ľudí, ktorí sú ochotní venovať svoj čas dobrovoľníctvu a pomáhať iným. Aj vďaka medzinárodnému dňu objatí sa z týchto ľudí stávajú mladí lídri, ktorých nasledujú mnohí rovesníci,“ uviedol Jaroslav Dodok.

Hug Day 2015 v Poprade
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM