Peter Handzuš Od Vás

Objektívom Popradčana: Kyjev si pripomínal obete z Majdanu spred roka

21. novembra uplynul rok od začiatku nepokojov, ktoré začali v susednej Ukrajine. Na Námestí nezávislosti v Kyjeve sa po roku opäť stretli ľudia, ktorí sú nespokojní so situáciou v ich vlasti.

Ilustračný obrázok k článku Objektívom Popradčana: Kyjev si pripomínal obete z Majdanu spred roka
Zdroj: Dnes24.sk

Na Majdane v centre Kyjeva sa v piatok stretli tisíce Ukrajincov, ktorí spomínali na obete krvavých nepokojov na Majdane spred roka a na obete ozbrojeného konfliktu, ktorý sužuje Ukrajinu v jej východnej časti dodnes.

V novembri 2013 vyšli Ukrajinci do ulíc, lebo nesúhlasili s tým, že vtedajší prezident Viktor Janukovyč nepodpísal prístupovú Asociačnú dohodu na Summite EU-Ukrajina. Únia údajne predložila pre Ukrajinu neprijateľné podmienky a Janukovyč sa preto rozhodol viac orientovať na Moskvu.

K Rusku inklinuje aj časť Ukrajincov, ktorí majú snahu svoje regióny a mestá pričleniť k Rusku. Váčšina Ukrajincov je ale za smerovanie krajiny k Európe a z týchto rozlišných orientácií zrejme vzplanuli aj krvavé nepokoje vo východnej časti Ukrajiny.

Počas demonštrácií 21. novembra 2014 sa na kyjevskom Majdane ocitol aj náš čitateľ Marek z Popradu, ktorého zábery na dianie na Námesti nezávislosti v Kyjeve si môžete pozrieť v galérii.

Majdan Kyjev
2
Galéria
Majdan Kyjev
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM