Webnoviny - Rôzne

Obnova najväčšieho námestia v Európe stála 1,6 milióna eur

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi môžu od pondelka naplno využívať zrekonštruovanú časť hlavného námestia, od parku kpt. Jána Nálepku, až po radnicu.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 15. novembra (WEBNOVINY) – Primátor mesta Ján Volný v pondelok po takmer šiestich mesiacoch rekonštrukčných prác otvoril zrekonštruovanú časť námestia.

„Je to veľký projekt a je urobený tak veľkoryso, že verím, že dlhé desaťročia nebude potrebná oprava,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi.

Celkové náklady na túto časť rekonštrukcie dosiahli takmer 1,655 mil. eur. Až 85 % prostriedkov získalo mesto z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, desať percent nákladov bolo spolufinancovaných zo štátneho rozpočtu a len päť percent z rozpočtu mesta.

Súčasťou rekonštrukcie bola kompletná obnova cesty, chodníka, parkovísk a autobusovej zastávky na Zimnej ulici. V parkovej časti námestia pribudli pešie a cyklistické chodníky, verejné osvetlenie, malá architektúra a v obmedzenom množstve pribudla aj nová zeleň.

V rámci rekonštrukcie bol odstránený ochranný múrik po obidvoch stranách parku. Čiastočne v pôvodnom stave ostala len fontána, keďže u tej sa robila len rekonštrukcia technologickej a stavebnej časti. V parku sú nové rozvody pre fontány na pitie a zavlažovanie. V rámci rekonštrukcie sa kompletne zrekonštruovali aj inžinierske siete.

Najväčšie námestie v Európe

Námestie v Spišskej Novej Vsi nie je len najväčším námestím na Slovensku, ale je aj najväčším svojho druhu v Európe. Aj preto bola celá rekonštrukcia námestia už v minulosti rozdelená do viacerých etáp.

Mesto už má pripravený projekt aj na obnovu poslednej etapy rekonštrukcie námestia, ktorá je ešte rozsiahlejšia ako tretia etapa, ktorú v pondelok ukončili.

„Z vlastných zdrojov je v dnešnej ekonomickej situácii takmer vylúčené, aby sa to podarilo. Verím, že nová vláda opäť uvoľní eurofondy aj pre obce a mestá,“ povedal Volný. Primátor predpokladá, že námestie by sa potom mohlo dokončiť najneskôr do dvoch či troch rokov. Náklady na poslednú etapu odhadol Ján Volný na 2,5 mil. eur.

Súčasne s obnovou hlavného námestia v Spišskej Novej Vsi mesto zrekonštruovalo aj osvetlenie na námestí v hodnote 261 432 eur, na čo získalo z eurofondov ďalších vyše 248-tisíc eur. Mesto sa na tomto projekte podieľalo piatimi percentami. V rámci tohto projektu došlo k výmene rozvodov, stĺpov aj samotných svietidiel na Zimnej ulici, vrátane výmeny svietidiel v okolí Reduty. Počas rekonštrukcie námestia mesto z vlastných prostriedkov vo výške 25-tisíc eur zafinancovalo elektrické rozvody pre Spišský trh.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM