Peter Handzuš Rôzne

OBRAZOM: Aero-Moto Víkend sa bude niesť v retro štýle

Tohtoročný Aero-Moto Víkend na popradskom letisku, ktorý sa koná už tento víkend 23. a 24. júna, sa bude niesť v retro štýle. Návštevníci sa môžu okrem iného tešiť aj na repliku slávneho lietadla bratov Wrightovcov, ktoré ako prvé motorové lietadlo n

„Toto lietadlo je prvé bratov Wrightovcov, zatiaľ sa nám ho darí udržať v tom stave, v akom je. Určite dokáže lietať, je tam jediný pilot, určite to poletí aj počas Aeromotovíkendu v Poprade,“ ubezpečil mechanik Lietajúceho cirkusu Martina Kyndernaja z Pardubíc Pavel Majzner.

Letová výška tohto lietadla je okolo 50 metrov, maximálnu výšku, ktorú dosiahlo, bola pred 12 rokmi asi 200 metrov. Náročné je takéto lietadlo najmä na dopravu a pre mechanikov ho celé rozoberať a znova skladať. „Celý ten proces skladania nám trval asi jeden a pol dňa,“ doplnil Majzner.

Lietadlo, ktoré nesie názov Wright Flyer, má viac ako 100 rokov, organizátori sa veľmi tešia, že sa ho podarilo do Popradu doviezť. Bude súčasťou predstavenia Lietajúceho cirkusu, pričom odvážny letec predstaví 100-percentnú repliku lietadla, ktoré sa nezmazateľne zapísalo do dejín vedy a techniky.

Oproti pôvodnému lietadlu je modifikovaná iba sústava riadenia a motor. Je dlhé 10 metrov, rozpätie krídel má 11 metrov a cestovnú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu. Repliku postavil letecký nadšenec a staviteľ replík Václav Vondrášek.

„Rozhodli sme sa, že tento rok urobíme retro aeromotovíkend, zavítali sme do krokov prvých aviatikov, to že sa nám podarilo dostať k nám lietadlo bratov Wrightovcov, je veľký úspech,“ konštatoval jeden z organizátorov podujatia Klouda. Organizátori sa zamerali na obdobie 1. a 2. svetovej vojny, počas ktorých sa vlastne letectvo vyvíjalo.

„Obdobie 1. svetovej vojny predvedie simulovaným útokom, vzdušnými bojmi náš partner Lietajúci cirkus, 2. svetovú vojnu predstaví zase populárna slovenská skupina Retro Sky Team, bude tam výsadok vojakov z malej letovej výšky, vzdušný boj, messerschmitty, stíhačky, dvojplošník z 2. svetovej vojny a vyvrcholením by mala byť armáda SR a Letka Ministerstva vnútra, ktorá predvedie svoje stroje,“ doplnil Klouda.

Okrem repliky lietadla bratov Wrightovcov sa môžu nadšenci letectva tešiť aj na lietadlo, na ktorom sa učil lietať sám generál Milan Rastislav Štefánik. „Je to lietadlo Blériot, Štefánik na ňom robil vo Francúzsku výcvik, je to skvost a je zaujímavé tým, že nemá klapky, celé krídlo je elasticky riadené pomocou tiahla a lán,“ priblížil Klouda. Program Aeromotovíkendu sa začne v sobotu o 10.00 hodine a vyvrcholí v nedeľu okolo 16.00 hodiny.

Na Poprad24 ste mohli súťažiť o vstupenky na Aero-Moto Víkend v Poprade. Viac info [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.136814_Je-to-tu!-Tatry-zvrchu-si-pozrie-Lea-z-Lubice]TU![/link]

Poprad24/tasr Foto: Branislav Babjak Video: Peter Handzuš

OBRAZOM: Aero-Moto Víkend sa bude niesť v retro štýle
1
Galéria
amv_pozvanka
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM