Peter Handzuš Hokej

OBRAZOM: Mladí popradskí hokejisti trénujú v spoločnosti svojich vzorov

Popradskí šiestaci a siedmaci z HK ŠKP Poprad zažívajú zaujímavé tréningy. Keďže nemajú k dispozícii toľko ľadu, koľko by potrebovali, trénujú spolu dva ročníky naraz, no zato v spoločnosti viacerých hráčov z popradského áčka.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Mladí popradskí hokejisti trénujú v spoločnosti svojich vzorov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na popradskom ľade spolu trénuje 6. a 7. ročník, a v skupinovom tréningu asistujú aj hráči z popradského áčka, aby boli žiaci čo najviac zapojení do tréningu. „Snažíme sa tréningy trocha oživiť. Tým, že máme veľa detí v dvoch ročníkoch a máme momentálne problém s ľadovou plochou, čo sa týka naplnenia tréningového procesu, tak dávame ročníky dohromady,“ vysvetlil spoločné tréningy tréner Miloš Šeliga.

Svoje vzory vidia deti často

To, že popradské hokejové nádeje Rada Suchého a Ľuboša Bartečka vidia často, bolo vidieť aj z pokrikov cez celú striedačku: „Dobrý deň, ujo Rado! Dobrý deň, ujo Ľuboš!“ Deti vnímajú týchto hráčov ako svoje vzory a je dobré, že sa hráči z áčka zapájajú do tréningov so žiakmi alebo aj v prípravke. „Máme tu deti a keď nám Miloš Šeliga volal, že ich je veľa, že majú šiastaci a siedmaci spojené tréningy a že potrbuje pomoc, radi sme prišli. Pamätám si, že keď sme my mali stretnutie s Petrom Bondrom, tak som bol z toho troška hotový. Ale nás už berú ako samozrejmosť, lebo nás vidia každý deň,“ povedal s úsmevom Rado Suchý.

Podľa Šuplera to je správna cesta

Tréning spoza mantinelu sledoval aj manažér popradskej hokejovej mládeže Július Šupler. Spýtali sme teda aj jeho, čo si o tom myslí. „Je to stará myšlienka a robí sa to vo všetkých veľkých kluboch. Je to dobre, keď malí hokejisti vidia svoje hokejové vzory v akcii. Keď im poradia a ukážu veci. Je to veľké plus pre týchto mladých chlapcov. A je to správna cesta. Názornou ukážkou sa skvalitňuje tréningový proces,“ povedal Július Šupler.

Slovensko prichádza o mladých hráčov

Želaním manažéra popradskej mládeže je, aby to bol hlavne dlhodobý proces. Je dobré, že hráči A tímu sa zapájajú do tréningového procesu mládeže teraz, no podľa Šuplera je dôležíté, aby ostali pri hokeji aj po ukončení kariéry. „To je aj cesta kvalitatívneho posunu tréningového procesu na Slovensku, ako takého, vpred,“ konštatoval Július Šupler a dodal: „U detí to nie je až tak zlé. Vieme konkurovať zahraničiu do pätnásteho roku veku. Potom sa to už trocha odtrhne a v juniorke nemáme vytvorené podmienky na to, aby mohli chlapci fungovať a odchádzajú do zahraničia za lepšími podmienkami. V tom veku je finančná náročnosť obrovská. Zlomia viac hokejok, treba nové korčule, či výstroj.“

Zatiaľ najlepším sponzorom hokeja sú rodičia. Pokiaľ sa proces finančného zabezpečenia klubov nezlepší, budeme mať na Slovensku stále problém, že to najlepšie z našich klubov odíde a bude sa vyvíjať v iných štátoch. „To je myslím hraničný problém, ktorý sa na Slovensku vytvoril,“ dodal Július Šupler.

Tréning mladých hokejistov
35
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM