Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: Popradské námestie privítalo deti a ich krojované bábiky

Pod Tatrami prebieha sedemnásty ročník medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov Krojované bábiky. Detské súbory z domova i zo zahraničia sa v sobotu stretli na pódiu na popradskom námestí a svojím umením potešili priateľov folklóru a tanca i mnohých okoloidúcich Popradčanov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Popradské námestie privítalo deti a ich krojované bábiky
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Deväť domácich a štyri zahraničné súbory sa v týchto dňoch stretáva na tradičnom podujatí Krojované bábiky, ktoré prebieha v Poprade, Kežmarku a okolitých obciach. Väčšinu z nich mohli Popradčania a návštevníci vidieť v sobotu na otváracom galaprograme v centre Popradu.

S hudobno-tanečným programom vystúpilo šesť podtatranských folklórnych súborov z Popradu, Kežmarku a zo Svitu, zahraniční hostia k nám zavítali z Českej republiky, Ukrajiny a z Ruskej federácie. Spolu sa pod Tatrami stretlo okolo 300 detí. Všetky súbory spája nielen láska k folklóru a tancu, ale aj vysoká umecká úroveň.

Ľudové tradície nášho regiónu sa prostredníctvom tunajších detských kolektívov často dostávajú do zahraničia na podobné festivaly, ako je ten náš podtatranský. My zasa máme možnosť vidieť tanečné umenie iných európskych národov, a každoročne k nám chodí naozaj kvalita.

Scénické choreografie s ľudovými prvkami z Ruska a Ukrajiny boli aj v tomto roku prepracované do najmenších detailov a divákov zaujali aj svojou myšlienkou a nápaditosťou. Nezaostal ani český kolektív, u ktorého by sme radi zvlášť vyzdvihli vynikajúcu kapelu.

Bola by preto škoda nezaznamenať sobotňajšie vystúpenia aj na kameru a ponúknuť ich všetkým návštevníkom portálu Poprad24, preto sme pripravili obsiahlejší zostrih programu.

V troch častiach uvidíte tieto súbory:

1. časť – Letnička Poprad – Šáteček Nymburk, ČR – Jánošíček Svit – Junona Zaporožie, Ukrajina – Ulibka Jaroslavľ, Rusko

2. časť – Ulibka Jaroslavľ, Rusko – Goralik Kežmarok – Junona Zaporožie, Ukrajina – Ulibka Jaroslavľ, Rusko

3. časť – Junona Zaporožie, Ukrajina – Venček Poprad – Popradčan

Festival Krojované bábiky 2013 - zostrih vystúpení v troch častiach
3
Galéria
Festival Krojované bábiky 2013
40
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM