Peter Handzuš Rôzne

OBRAZOM: Takto vyzerá vianočná výzdoba v Poprade

Videli ste už celú vianočnú výzdobu v Poprade? Až na malé výnimky ide o výzdobu, ktorá sa použila v predchádzajúcich rokoch. Na nové prvky mestské zastupiteľstvo schválilo v rozpočte 10.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Takto vyzerá vianočná výzdoba v Poprade
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

      Vianočnú výzdobu tvorí niekoľko prvkov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých mestských častiach. „Po obvode námestia sú rozvešané girlandy v dĺžke približne 1500 metrov. Stromy na námestí sú ovinuté svetelnými reťazami, ktorých súhrnná dĺžka predstavuje takmer 20 kilometrov. Vianočnú výzdobu námestia tvorí aj hlavný vianočný stromček, svetelná brána, svietiace vločky v aleji v malom parku pri budove Reduty, svietiace hviezdy na Ulici 1. mája, ďalšie svietiace hviezdy sú na Zdravotníckej ulici,“ vymenoval hovorca mesta Marián Galajda.

      Hlavnou novinkou oproti minulému roku je betlehem pred budovou okresného súdu. Vianočnú výzdobu dotvárajú aj objekty umiestnené v strede kruhových križovatiek. Dominantou je aj tento rok svietiaci 12-metrový anjel v strede kruhovej križovatky na Štefánikovej ulici. „Za zmienku stojí aj trojitá sviečka v kruhovej križovatke pri Hoteli Poprad, kométa na sídlisku Juh pri telekomunikačnej budove a hviezda s pyramídou pri Aréne Poprad,“ doplnil Galajda.

      Vianočná výzdoba v Poprade je už tradične významnou súčasťou prezentácie mesta. Aj preto samospráva nezabúda na jej pravidelnú inováciu. Mesto Poprad každoročne vymieňa jednotlivé svetelné prvky vianočnej výzdoby, ktoré sú na konci životnosti, za úspornejšie LED technológie. Tie pomáhajú znižovať energetickú náročnosť osvetlenia. Takýmto spôsobom sa už podarilo obmeniť 60 percent vianočnej výzdoby.

      „Počas dní, kedy je rozsvietená vianočná výzdoba na námestí, svieti verejné osvetlenie v obmedzenom režime. Namiesto troch svetelných bodov je na každom stĺpe rozsvietený len jeden. Aj vďaka tomuto režimu sú náklady na prevádzku vianočnej výzdoby takmer na rovnakej úrovni ako pri štandardnom verejnom osvetlení,“ zdôraznil vedúci organizačného odboru na popradskej radnici Emil Kostelničák.

OBRAZOM: Takto vyzerá vianočná výzdoba v Poprade
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM