Peter Handzuš Rôzne

FOTO: Transport židovských dievčat do Auschwitzu pripomína pamätná tabuľa

Odhalenia pamätnej tabule na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici sa zúčastnila aj Edita Grosmanová, posledná preživšia z prvého trasportu židovských dievčat do Auschwitzu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Transport židovských dievčat do Auschwitzu pripomína pamätná tabuľa
42
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Pri príležitosti 75. výročia odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska odhalili dnes v Poprade na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici pamätnú tabuľu. Ide o miesto, kde boli týždeň pred transportom do koncentračného tábora umiestnené židovské dievčatá. Prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa na odhalení pamätnej tabule zúčastnil, vyjadril vďaku, že stretol jednu z preživších, ktorou je dnes už 92-ročná Edita Grosmanová z Humenného.

Foto: Peter Handzuš

„Dievčatá nevedeli, čo ich čaká. Z tých 1000 dievčat prežilo 20. Dnes bolo pre mňa veľkou cťou, že som sa mohol stretnúť s jednou z tých, ktorá prežila. Ide o Editu Grosmanovú. Vtedy mala 17 rokov. Keď som sa s ňou dnes rozprával, tak nás prosí o jedno. Chce, aby sme si uvedomili, že ľudia sa nedelia podľa náboženstva či podľa farby pleti. Nedelia sa na Židov, Rómov, Moslimov, ale ľudia sú ľuďmi a vždy by sme sa mali pozerať na nich ako na ľudské bytosti,“ povedal prezident. Podľa jeho ďalších slov v súčasnosti opäť ožívajú temní duchovia minulosti. „Ožívajú opäť extrémisti, protižidovské, protirómske nálady. Často si kladieme otázku, čo máme spraviť. Nepoznám presnú odpoveď, ale stará múdrosť hovorí, že nato, aby zlo mohlo zvíťaziť, stačí veľmi málo. Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič,“ dodal Kiska.

Foto: Peter Handzuš

„Je pár zážitkov, ktoré si pamätám. Keď sme išli na pochod smrti 18. januára 1945 a nevládali sme chodiť, keďže bol sneh po kolená, tak toho odstrelili. Pozerali sme sa nato,“ pripomenula si jednu zo smutných spomienok Grosmanová. Ako uviedla, to že prežila, pripisuje tomu, že Boh chcel, aby svoje zážitky ako posol posúvala ľuďom ďalej. Riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan poznamenal, že na pamätnej tabuli je hebrejsky napísané slovo Zachor, čo v preklade znamená Pamätaj.

Foto: Peter Handzuš

Deportácie Židov zo Slovenska v roku 1942 boli uskutočňované na základe Židovského kódexu zo dňa 9. septembra 1941. V prvej fáze deportácií vznikli koncentračné strediská na Patrónke v Bratislave, Žiline, Poprade, Seredi a Novákoch, odkiaľ boli vypravené vlakové súpravy s deportovanými. „V dňoch 20. a 21. marca 1942 sa začalo so zhromažďovaním mladých dievčat, ktoré mali odchádzať na údajné práce do Poľska. V prvých štyroch transportoch odišlo 3670 dievčat, v ďalších vlakoch odišli mladí chlapci od 16 rokov a od júla už vlakmi Slovenských železníc slovenské úrady začali odvážať celé rodiny vrátane malých detí a starcov,“ informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave Stanislava Šikulová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM