Peter Handzuš Rôzne

OBRAZOM: Veriaci sa lúčili s biskupom Tondrom

Za prítomnosti približne troch tisícok veriacich a popredných predstaviteľov cirkví na Slovensku i zo zahraničia dnes na cintoríne v Spišskej Kapitule pochovali emeritného biskupa spišskej diecézy Františka Tondru. Ten umrel minulý týždeň vo štvrtok

„Po prelome v roku 1989 boli veľké úlohy pred ním a myslím, že ich splnil, pretože išlo o obnovenie života diecézy. Naplnil taký environmentálny program počas svojej služby, ktorá trvala takmer 23 rokov. Environmentálny preto, lebo obnovil kňazský seminár, diecéznu charitu, naštartoval školský systém a obnovil jednotlivé inštitúcie, ktoré sú nutné na chod diecézy,“ konštatoval súčasný spišský diecézny biskup František Sečka. Tondra podľa neho zanechal po sebe ešte jeden dar v podobe synodálnych ustanovení, ktoré majú napomôcť prerobeniu života v diecéze. Tondrov príklad a svedectvo života v jednoduchosti, skromnosti a otvorenosti k druhým bude podľa neho žiť v diecéze aj po jeho smrti.

Motto Františka Tondru bolo „poslušnosť je dielo ducha svätého“. „To znamená byť vždy v spojení s treťou božskou osobou, byť verný Bohu a poslaniu, ktoré mu Boh zveril,“ vysvetľuje Sečka. Pre neho samotného je rozlúčka so zosnulým biskupom bolestná, avšak ostáva v kresťanskej nádeji na stretnutie. „Nežijeme len pre túto chvíľu pozemského života, ale verím, že sa stretneme,“ dodal Sečka. Za najkrajšie stretnutie s Tondrom považuje to posledné, keď sa stretli v nemocnici. „Som mu povedal, že chcem sláviť jeho 50. výročie kňazskej vysviacky, tak teraz ju aj slávime,“ dodáva súčasný spišský diecézny biskup. Tondra by v lete oslávil 50 rokov svojho kňazstva.

Hlavnú svätú omšu dnes celebroval kardinál Joachim Meisner, ktorý bol blízkym priateľom Františka Tondru. „Ich vzťah bol dlhodobo veľmi priateľský,“ vysvetľuje Sečka. Joachim kardinál Meisner, arcibiskup – metropolita v Kolíne nad Rýnom, patrí k absolútne dominantným osobnostiam súčasného nemeckého episkopátu a je to jedna z najvýraznejších postáv kardinálskeho zboru Katolíckej cirkvi. Patrí k najbližším spolupracovníkom a poradcom Svätého Otca Benedikta XVI.

[blockquote]Mons. prof. ThDr. František Tondra sa zaslúžil o obnovenie Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule ako i o vznik Katolíckej univerzity v Ružomberku. Narodil sa 4. júna 1936 v Spišských Vlachoch. Pri pastoračnej a pedagogickej činnosti sa venoval riešeniu závažných problémov morálnej teológie a kresťanskej sociológie. Ako predseda Konferencie biskupov Slovenska reprezentoval na rôznych vedeckých medzinárodných seminároch a sympóziách nielen katolícku cirkev, ale celú Slovenskú republiku. Ako prvý biskup Slovenska pozval na pastoračnú návštevu Levoče v roku 1995 vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.[/blockquote]

Poprad24/tasr Foto: tasr

pohrab
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM