Peter Handzuš Rôzne

Obyvatelia mestskej časti Kvetnica nechcú prísť o svoj kostolík

Obyvatelia popradskej mestskej časti Kvetnica nechcú prísť o svoj kostolík sv. Heleny. Ten v súčasnosti patrí neziskovej organizácii Seniorpark, no popradská rímskokatolícka farnosť ho mala v nájme a starala sa oň 21 rokov.

„Neviem si to predstaviť, a tak ako aj veriaci hovoria, kostolík si nedáme,“ uviedol na margo zrušenej nájomnej zmluvy so Seniorparkom člen mestskej fary Július Kováč.

Popradská fara podľa neho do kostolíka investovala už okolo 33.000 eur. „My sme pri likvidácii Špecializovanej nemocnice respiračných chorôb žiadali o prevod alebo odkúpenie budovy kostolíka. Likvidátor Vladimír Šatník dva roky na našu žiadosť ani nereagoval,“ priblížil Kováč. Následne sa veriaci dozvedeli, že budovu kostolíka i pozemok s rozlohou 58 metrov štvorcových, ktoré predtým patrili nemocnici, dostal bezodplatne Seniorpark, ktorý po jej skrachovaní vznikol.

Popradská fara mala kostolík v nájme, zmluvu však Seniorpark tento rok zrušil. „Som z toho smutný a unavený,“ konštatoval Kováč. Záujem o kostolík, ktorý nezisková organizácia ponúka do daru, má aj iná cirkev, starokatolícka. „Neviem si to predstaviť, myslím, že starokatolícka a rímskokatolícka cirkev nekomunikujú. Obávam sa toho, že riaditeľka Seniorparku, pani Dovalovská, sa skôr dohodne so starokatolíckou cirkvou, s pánom dekanom Opartym sa nedohodnú,“ uviedol ďalej Kováč.

Riaditeľka Seniorparku Adela Dovalovská má totiž dlhodobý konflikt s popradským dekanom Antonom Opartym. "Ja ako štatutárny zástupca som ochotná a prístupná k rokovaniam o podmienkach súvisiacich s darovaním kostolíka s rímskokatolíckou cirkvou v Poprade, po verejnom ospravedlnení pána dekana Opartyho v médiách a na omšiach v kostoloch popradskej farnosti za nepravdy, ktoré boli nim rozširované,“ uvádza vo svojom stanovisku Dovalovská.

Oparty mal podľa nej očierňovať jej meno, ako aj celý Seniorpark a v kostoloch mal byť podľa Kováča čítaný otvorený list, pod ktorým boli podpísaní „slušní obyvatelia Popradu“. Okrem iného v ňom upozorňujú na to, akým spôsobom prišiel Seniorpark k pozemkom na Kvetnici. „Aj ja som bol napadnutý, že som otvorený list napísal, ale keď som si ho prečítal, povedal som, že pod tento list by som sa ja nikdy nepodpísal,“ povedal Kováč.

O tom, kto kostolík napokon dostane, by sa malo rozhodnúť už v najbližších dňoch. Zmluva s podmienkami bude podľa Dovalovskej zverejnená na internetovej stránke neziskovej organizácie. „Ja som sa dozvedel, že môžeme nájsť kostolík zamknutý reťazou, a že sa sem nedostaneme, to snáď pani Dovalovská neurobí,“ zdôraznil Kováč. Podľa neho sa všetci Kvetničania modlia, aby o kostolík neprišli.

Kaplnka sv. Heleny bola postavená v roku 1910 a až do 50. rokov slúžila rímskokatolíckej cirkvi. Po zoštátnení bol kostol 40 rokov skladom agitačného materiálu, rímskokatolícka cirkev ho znovu začala užívať po páde komunizmu.

Text + foto: TASR

kostol_kvetnica
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM