Peter Handzuš Rôzne

Od nového roka menej autobusov

PSK dnes rokuje s autobusovými dopravcami o úprave liniek pre budúci rok

Za účelom optimalizácie výkonov štyroch dopravcov zabezpečujúcich na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) autobusovú prepravu vo verejnom záujme, dnes rokuje v Humennom predseda vyššieho územného celku Peter Chudík so zástupcami SAD Humenné, SAD Poprad, SAD Prešov a Bus Karpaty Stará Ľubovňa. Podľa vyjadrenia hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej by sa mal počet prejdených kilometrov prepravných spoločností predbežne znížiť od budúceho roka asi o štyri percentá.
„Vzhľadom na to, že za posledné roky neustále klesá počet prepravovaných osôb a dochádza k zníženiu tržieb, je potrebné prijať určité opatrenia, pretože samosprávny kraj nedokáže vykryť finančné potreby týchto štyroch dopravcov,“ uviedla pre TASR Fitzeková. Ako dodala, jednou z možností ako by sa dalo SAD-kám pomôcť, je napríklad zvýšenie cestovného. „Sme však presvedčení, že by to prinieslo opätovné zníženie počtu cestujúcich, preto by sme k tomuto kroku neradi pristúpili,“ podotkla hovorkyňa PSK.
„Našim cieľom je optimalizovať výkony prepravcov, plánujeme upraviť a rušiť spoje v dopravných uzloch ako napríklad Prešov, či Humenné, a to tam, kde sa zbytočne stretáva viacero paralelných liniek,“ vysvetlila Fitzeková. Úprava dopravného režimu by sa nemala dotknúť cestujúcich, ktorí využívajú nočné spoje pri návrate zo zamestnania, každú prepravu je však potrebné podľa jej slov posudzovať aj z hľadiska rentability. „Pokiaľ využívajú linku len jeden či dvaja ľudia napríklad dvakrát do týždňa, tak to už je určitý luxus,“ poznamenala.
Na území PSK prejdú v priebehu kalendárneho roka štyria autobusoví dopravcovia viac ako 29 miliónov kilometrov. Zníženie ich počtu o štvorpercentnú úroveň sa plánuje docieliť aj úpravou a rušením spojov počas letných a zimných prázdnin, keďže sa v tomto období využívajú cestujúcimi v menšom rozsahu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM