Martin Sýkora Správy

Od pondelka sa začnú práce na kruhovej križovatke: Tatranci sa dočkali

Od pondelka 24. júla začnú práce na výstavbe kruhovej križovatky, ktorá je naplánovaná v časti Jamy v Tatranskej Lomnici. Ide o spoločný projekt mesta a kraja.

Ilustračný obrázok k článku Od pondelka sa začnú práce na kruhovej križovatke: Tatranci sa dočkali
Zdroj: Dnes24.sk

Nielen návštevníci, ale aj obyvatelia mesta Vysoké Tatry, budú musieť strpieť dopravné obmedzenia a rátať aj s nepatrným zdržaním či obchádzkami. Úplná uzávierka miestnej komunikácie je naplánovaná od križovatky až po výjazd účelovej komunikácie vedúcej ku apartmánom Kukučka, čo je zhruba 50 metrov dlhý úsek, ktorý si však vyžiada zmeny značenia aj na zostávajúcej časti miestnej komunikácie.

„Z tohto dôvodu bude dočasne zrušená jednosmerná cesta od križovatky pri Penzióne Vila Park, ktorá pokračuje po miestnej komunikácii smerom ku Grandhotelu Praha Tatranská Lomnica respektíve k údolnej stanici lanovky v Tatranskej Lomnici. Pochopiteľne, počas trvania tejto zmeny bude pozdĺžne parkovanie na ceste vylúčené,“ konkretizoval Štefan Mulík z oddelenia územného plánovania, výstavby, životného prostredia a dopravy mesta Vysoké Tatry.

Cesta Slobody bude prejazdná, ale aj tu je potrebné sa pripraviť na obmedzenia. „Cesta II/537 bude počas celej výstavby prejazdná v oboch smeroch, s dočasným zúžením oboch jazdných pruhov. Dopravné obmedzenia budú vyznačené prenosným dopravným značením,“ uviedol Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest oblasť Poprad.

S uzavretím i dočasnou zmenou dopravy v nadväzujúcej časti komunikácie sa ráta do 21. októbra, kedy je predpokladané ukončenie prác na kruhovej križovatke.

Foto: Martin Sýkora

Stavebníkom kruhovej križovatky je Prešovský samosprávny kraj, ktorý združil prostriedky s mestom Vysoké Tatry a na výstavbe sa finančným plnením budú podieľať aj dva podnikateľské subjekty, a to Tatry mountain resorts (TMR) a akciovka ESIN group, ktorá prevádzkuje zariadenie cestovného ruchu Kukučka.

„Prestavba bude pozostávať z výstavby trojramennej okružnej križovatky s priemerom 30 metrov, z výmeny ložnej a obrusnej vrstvy cesty II/537 v dvoch úsekoch v dĺžke 30,90 a 23,63 metrov, z rekonštrukcie miestnej komunikácie v dĺžke 42,12 metrov, úpravy odvodnenia, úpravy inžinierskych sietí – vodovodu, verejného osvetlenia, káblov VN a NN, telekomunikačných káblov, oznamovacieho vedenia ŽSR a realizácie zvislého a vodorovného dopravného značenia,“ upresnil Barilla.

Predpokladaný rozpočet na túto investičnú akciu sa odhadoval na zhruba 230-tisíc eur. Z verejného obstarávania však vzišiel zhotoviteľ stavby, prešovská eseročka C.M.R Slovakia, ktorá ponúkla realizáciu prác vo výške 166 160,69 eur. Tatranská samospráva bude zabezpečovať verejne osvetlenie vo vlastnej réžií a odhadované náklady by mali byť okolo päť tisíc eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM