Peter Handzuš Rôzne

Od transportu Židoviek do Osvienčimu uplynulo 70 rokov

V nedeľu uplynulo 70 rokov od prvého transportu židovských žien a dievčat z Popradu do koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Pri tejto príležitosti sa na popradskej vlakovej stanici uskutočnila spomienková akcia za účasti desiatok ľudí.

Počas svojho príhovoru na vlakovej stanici v Poprade dnes Pavol Mešťan z Múzea židovskej kultúry zdôraznil, že zo zverstiev spáchaných v koncentračných táboroch sa vynára viacero otázok, ktoré naďalej trápia mnohých súčasníkov. **„Koľko je tých, ktorí sa už nenarodili, z koľkých nemluvniatok by vyrástli krásni starci? Prečo nezmizne z mysle a očí ohavná tvár vrahov? To sú stále myšlienky židovských pozostalých,“ **zdôraznil Mešťan.

Jednou z tých, ktorá prežila väznenie v osvienčimskom tábore, je aj 87-ročná Edita Grosmanová. Podľa jej slov je téma holokaustu aktuálna aj po dlhých desaťročiach a pred zverstvami druhej svetovej vojny nemôžu zatvárať oči ani súčasníci. „Dala som si za záväzok, že pokiaľ budem živá, budem o tom, čo som zažila, hovoriť,“ povedala dnes na popradskej vlakovej stanici Grosmanová. Všetkým účastníkom podujatia zároveň zapriala, aby prežili svoj život s čistým svedomím.

„Musíme nahlas hovoriť o vašej aj našej minulosti. Pretože aj dnes vidíme okolo seba prejavy rasizmu, netolerancie a nenávisti, nemôžeme k nim byť ľahostajní, pretože nevieme, či neprerastú do väčších rozmerov,“ doplnil v Poprade Grosmanovej slová izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

[youtube=440,328]h­ttp://youtu.be/xq4flK7G­GwQ[/youtube]

V piatok 23. marca vypravili z popradskej stanice do Osvienčimu spomienkový vlak, do ktorého nastúpila okrem Edity Grosmanovej aj dosluhujúca predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. **„Každý ľudský život je jedinečný a vzácny, a pokiaľ si neuvedomíme, čoho sme boli schopní v minulosti, tak to hrozí, že to budeme opakovať znova. Obávam sa, že to začína prejavmi arogancie, nenávisti, odsudzovania iných, a treba to zastavovať už v zárodku, je to veľmi nebezpečné,“ **prízvukovala počas návštevy Osvienčimu premiérka.

Pri príležitosti 70. výročia židovského transportu bola v Poprade na programe ďalšia spomienková akcia. V Tatranskej galérii v nedeľu v podvečer otvorili výstavu umeleckých artefaktov Angličanky Jenny Stolzenberg Odpusť a nezabudni a výstavu fotografií slovenskej autorky Viery Kamenickej Večné otázky. Obidve výstavy si návštevníci budú môcť prezrieť do 10. apríla.

[youtube=440,328]h­ttp://youtu.be/-Sg2Y43wMXc[/y­outube]

Čítajte tiež: [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.129786_V-Auschwitzi-po-sedemdesiatich-rokoch]Edita Grosmanová prežila pobyt v Auschwitzi, v piatok sa tam opäť vrátila.[/link]

Text: TASR Foto: Pavol Krupka Video: Pavol Krupka, Peter Handzuš

Od transportu Židoviek do Osvienčimu uplynulo 70 rokov
1
Galéria
Spomienka70PP
38
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM