Pavol Krupka Kultúra

Odkryté hodnoty v Tatranskej galérii

Obrazy a iné diela, ktoré boli doteraz umiestnené v depozitári Tatranskej galérie v Poprade, sa po dlhom čase opäť dostávajú na svetlo sveta. Odkrývajú sa tak hodnoty, ktoré vytvoria prvú stálu expozíciu v celej jej histórii.

Odkryté hodnoty – pod týmto jednoduchým názvom už vo stvrtok otvorí Tatranská galéria v Poprade svoju prvú stálu expozíciu. Definitívne vyriešenie priestorov, ktoré trvalo takmer 50 rokov, konečne možnilo Tatranskej galérii inštalovať prvú trvalú expozíciu umeleckých diel zo svojho depozitu.

TG vo svojom depozite uchováva dvetisíctristo umeleckých diel, ktoré cieľavedomým výberom a nákupom zhromaždila počas päťdesiatich rokov svojej existencie.

Zbierkový fond TG tvorí päť zberateľských okruhov: • umenie s tatranskou tematikou • tvorba regionálnych spišských umelcov • tvorba súčasných východoslovenských umelcov • výber slovenského umenia od roku 1900 • tvorba súčasných slovenských a zahraničných umelcov

Novootvorená expozícia svojim obsahom a skladbou odzrkadľuje dlhoročnú akvizičnú činnosť TG. Zatiaľ čo s niektorými z vystavovaných obrazov sa naša verejnosť už stretla, s inými má možnosť zoznámiť sa po prvý raz. Reprezentatívny výber diel tvorí kolekciu 115 diel, z toho 65 olejomalieb, 15 kresieb, 24 grafík a 11 plastík.

Výstava Odkryté hodnoty je v poradí prvou natrvalo inštalovanou výstavou v Tatranskej galérii v Poprade. V sprístupňovaní výtvarného bohatstva, ukrývajúceho sa v depozite, mieni galéria systematicky pokračovať.

Cieľom trvalých výstav – a permanentného odkrývania trvalých hodnôt – Tatranskej galérie je, aby umelecký poklad, ktorý sa v jej útrobách skrýva, neostal nepoznaný, ale aby vstúpil do povedomia obyvateľov podtatranského regiónu i návštevníkov Tatier, a aby sa tak stal majetkom celej našej kultúrnej verejnosti.

Zdroj: TG v Poprade

Odkryte_hodnotyTG
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM