Peter Handzuš Rôzne

Ohrozuje nás ešte tuberkulóza?

V NÚTPCHaHCH vo Vyšných Hágoch sa konala tlačová konferencia k Svetovému dňu tuberkulózy.

Máme sa dnes ešte báť tuberkulózy? Aká je situácia na Slovensku? Dostanú zdravotníci TBC pod kontrolu? Aj na tieto otázky dostali novinári odpovede počas tlačovej konferencie, ktorú usporiadali v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

Za minulý rok v Národnom centre tuberkulózy zaznamenali 443 prípadov ochorenia na tuberkulózu, čo znamená, že v prepočte na stotisíc obyvateľov pripadá 8,17 ochorení na túto infekčnú chorobu. Oproti minulým rokom sa tak potvrdzuje pokles výskytu TBC na území Slovenska napriek tomu, že celková chorbnosť v Európe stúpa, za čo môžu aj otvorené hranice a veľká migrácia osôb z rizikových oblastí.

Na území Slovenska je najvyššia chorobnosť v Prešovskom a Košickom kraji, dochádza však aj k zvyšovaniu chorobnosti v Bratislavskom kraji, kde sú hlásené ochorenia prevažne zo zariadení pre bezdomovcov.

Vzhľadom na klesajúci počet ochorení na TBC na našom území, odborníci uvažujú o možnosti ukončenia celoplošného očkovania proti tejto chorobe v blízkej budúcnosti. Nevyhnutné však bude naďalej selektívne očkovanie rizikových skupín obyvateľstva.

Zostrih z tlačovej konferencie si môžete pozrieť vo videospráve.

Ohrozuje nás ešte tuberkulóza?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM