Rôzne Tlačové správy

Olympiáda v Prešove: Druhá najlepšia slovenčinárka kraja je z popradskej Kukučínky

Predmetové olympiády žiakov základných a študentov stredných škôl sú tradičnou prehliadkou tých najlepších, ktorí derú školské lavice. Patriť k najlepším je pre žiaka bonusom, ktorý sa nedá kúpiť, ktorý si treba zaslúžiť a vybojovať.

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda v Prešove: Druhá najlepšia slovenčinárka kraja je z popradskej Kukučínky
Zdroj: PR

Práve v tomto čase sa už súťaže v jednotlivých predmetoch dostávajú do fázy krajských kôl. Pred pár dňami sa v Prešove uskutočnilo finále Prešovského samosprávneho kraja olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. A striebornú medailu si z centra Šariša priviezla žiačka popradského Gymnázia na Kukučínovej ulici Klaudia Feketeová.

„Mám tak trochu zmiešané pocity. Na jednej strane mám obrovskú radosť z tohto nečakaného úspechu, na druhej strane ma tak trochu mrzí, že mi tesne unikol postup do celoštátneho kola,“ obzrela sa za súťažou žiačka „starého gympla“. Hoci je už študentkou posledného ročníka, na olympiáde z povinne maturitného predmetu sa zúčastnila prvýkrát. „Ja som veľká trémistka, doteraz som nenašla odvahu prihlásiť sa. Teraz si uvedomujem, že možno práve chýbajúce skúsenosti z takýchto súťaží ma odsunuli na druhé miesto,“ pokračovala Klaudia Feketeová.

Najviac obáv mala z ústnej časti súťaže, v ktorej každý účastník vystúpi pred porotou a publikom s prejavom na určenú tému. „Tam som si uvedomila, že nestačí len mať vedomosti, treba vedieť aj to, ako ich odovzdať. Mala som obrovskú trému. Našťastie mi sadlo zadanie úlohy. Mala som pripraviť diskusný príspevok na mimoriadne aktuálnu tému o potrebe čítania umeleckej literatúry, špeciálne poézie,“ usmiala sa študentka, ktorú už o pár dní čaká „skúška dospelosti.“

K umeleckej literatúre má mimoriadne kladný vzťah. Aj to ju priviedlo k brigádam v jednom z popradských kníhkupectiev. „Pracujem s tým, čo je mojou srdcovkou. V robote síce nemám možnosť čítať, ale mám prehľad o novinkách, viem, čo sa objavuje v regáloch. Poézia je úžasná vec. Ponúka úplne iný pohľad na vec, učí človeka čítať aj medzi riadkami. Dobrý básnik dokáže jedným veršom povedať niekedy viac ako prozaik celou poviedkou. Vie slovami vyjadriť presne to, čo si ja myslím, čo cítim, ale neviem tomu dať slovnú podobu. Sú básne, v ktorých nájdem samú seba,“ objasňuje svoj vzťah k tomuto tak trochu zaznávanému druhu umenia a jedným dychom pokračuje: „Zároveň však aj lepšie chápem nezáujem mojich rovesníkov o poéziu. Skutočne kvalitné básne je potrebné doslova hľadať a na to nemá každý dostatok času ani schopností.“

Už o necelý mesiac si sadne k prvej časti maturitnej skúšky – testu a slohovej práci. V máji ju čaká ústna časť tejto previerky otvárajúcej dvere na vysokoškolské štúdium. „Určite mi olympiáda zo slovenského jazyka dala veľa. Úspech mi dodal trochu chýbajúceho sebavedomia. Teraz už viem, že viem. Zostáva mi len potvrdiť to,“ uzavrela maturantka najžiadanejšej školy v PSK – Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade Klaudia Feketeová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM