Peter Handzuš Kultúra

Operné gala v Kežmarku: Výťažok z koncertu poputuje pre detský mobilný hospic

Po dvoch úspešných ročníkoch operného benefičného galakoncertu je tu aj tretí, ktorý sa uskutoční 30. augusta 2016 o 17. hod. v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku.

Ilustračný obrázok k článku Operné gala v Kežmarku: Výťažok z koncertu poputuje pre detský mobilný hospic
Foto: Zdenko Hanout

Sólistami večera ktorý organizuje Opera Slovakia, o.z. budú vynikajúci slovenskí operní speváci úspešne reprezentujúci našu krajinu na zahraničných javiskách. O to vzácnejšie bude obdivovať ich umenie na domácej scéne.

Pozvanie na tretí ročník koncertu prijali sopranistka Mária Porubčinová, tenorista Peter Berger a barytonista Pavol Kubáň. Účinkujúci vystúpia s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Opery Štátneho divadla v Košiciach, hlavnej korepetítorky súťaže Musica Sacra v Ríme ako aj hlavnej korepetítorky a dramaturgičky Opera Slovakia.

Program koncertu bude pozostávať z diel majstrov svetovej opernej literatúry a piesňovej tvorby slovenských autorov. Koncert sa zároveň uskutoční pri príležitosti piateho výročia spustenia internetového portálu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia a záštitu nad ním prevzal Peter Dvorský.

Výťažok z koncertu poputuje prvému detskému mobilnému hospicu na východnom Slovensku

Umelci budú opäť účinkovať bez nároku na honorár a výťažok z koncertu sa tento raz venuje neziskovej organizácii SVETIELKO POMOCI, ktorá poskytuje komplexnú celoročnú pomoc onkologicky chorým deťom a ich rodinám na východnom Slovensku počas liečby, po liečbe, v terminálnom štádiu života dieťaťa a po jeho strate.

Hlavným projektom organizácie je detský mobilný hospic, ktorý v regióne východného Slovenska poskytuje zdravotnú starostlivosť nevyliečiteľne chorým deťom v domácom prostredí. S tímom odborníkov sa stará sa o to, aby choré dieťa prežilo posledné chvíle svojho života doma s najbližšími, pretože byť spolu je dôležité. V rámci mobilného hospicu bezplatne zapožičiava prístroje, zabezpečuje zdravotnícky materiál a lieky potrebné v domácej hospicovej starostlivosti.

Detský mobilný hospic pôsobí v Košickom a Prešovskom kraji a je prvým a jediným zariadením svojho druhu na východnom Slovensku. Hospic založila na základe svojho silného životného príbehu pani Miroslava Hunčíková, ktorá za túto činnosť získala cenu Krištáľové krídlo za rok 2015 v kategórii Filantropia.

Veríme, že Vám tento koncert prinesie nielen silný umelecký zážitok, ale aj dobrý pocit z pomoci tým, ktorí ju skutočne potrebujú.

Vstupné na koncert je 12 €

Predaj vstupeniek je v sieti Ticketportal a priamo v kostole hodinu pred koncertom. Info o koncerte na www.operslovakia.sk. Videoreportáž z minulého ročníka Operné gala 2015.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM