Peter Handzuš Rôzne

Organizátori budú zajtra demonštrovať hlavne za odloženie marcových volieb

V piatok vyslovia organizátori protestov Gorila hlasné "NIE" pre voľby, ktoré sú podľa ich slov protiústavné. Demonštrácia za začne o 16:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

„V našej ústave sa nikde neuvádza, že parlament si môže svojvoľne skrátiť volebné obdobie. Čl. 73 hovorí, že poslanci sú volení na štyri roky. Článok 82 ústavy v bode 1 jasne definuje, že NR SR zasadá stále a v bode 5, že zasadanie NR SR sa skončí uplynutím volebného obdobia alebo jej rozpustením. Rozpustiť parlament môže prezident SR podľa článku 102 ústavy iba v jedinom prípade a to ak tri razy do šiestich mesiacov po voľbách nedôjde k schváleniu programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky. To sa však nenastalo,“ vysvetlil Peter Karailiev, jeden z organizátorov protestov Gorila, ktorý tieto zákonné postupy konzultoval s viacerými právnikmi.

Podľa jeho slov máme na Slovensku nelichotivý stav a doslovne ho popísal: „Vláde nebola vyslovená dôvera, prezident odvolal predsedu vlády a zároveň ho poveril dočasným vládnutím, kým nebude zostavená nová vláda. Každopádne, pád vlády nemal mať za následok predčasné voľby, nakoľko mandáty poslancov sú naďalej platné a ústava nepredpokladá že by parlament mal prestať zasadať. Správny postup podľa ústavy je, že prezident mal poveriť niektorú osobu zostavením novej vlády a tá mala požiadať o vyslovenie dôvery parlament.“

Na základe jasného stanoviska zo strany odborníkov začali organizátori konať. „Tu ide o princíp. Už tretíkrát máme protiústavné voľby a všetci sa tvárime, že je to v poriadku. Navyše, veľa ľudí odmieta voliť, pretože aj kvôli údajnému spisu Gorila už naozaj nevedia, kto je čistý a kto nie. Chceme vyhlásenie nových volieb za nových podmienok ,“ dodala organizátorka Juliana Majdeková.

Organizátori chcú komunikovať s prezidentom aj poslancami. Zároveň veria, že verejnoprávna televízia im poskytne priestor na to, aby mohli informovať národ a zároveň diskutovať o vzniknutej situácii. **„Mnohí ani len netušia, že tieto voľby sú protiústavné. Každý a jeden občan Slovenska si zaslúži A aj B. A už bolo povedané, my organizátori vychádzame s B. Nenecháme to len tak,“ **dodala Majdeková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM