Monika Vengrínová Rôzne

Orla Arnolda budeme môcť sledovať online. V hniezde ho už čaká nainštalovaná kamera

Ešte zhruba dvojtýždňový let čaká najznámejšieho slovenského orla Arnolda. Ten letí zo svojho zimoviska v Afrike, kde si užíval viac, ako tri mesiace africké slnko, späť domov, na Slovensko. Ak sa vráti do rodného hniezda, jeho zásnuby i výchovú mláďat tam bude sledovať pripravená kamera.

Ilustračný obrázok k článku Orla Arnolda budeme môcť sledovať online. V hniezde ho už čaká nainštalovaná kamera
Zdroj: Webnoviny.sk

Najjužnejšie miesto jeho pohybu zaznamenali súradnice GPS v Juhoafrickej republike a Botswane, neďaleko veľkého jazera Sua Pan. Teraz už podľa ochranárov letí domov na sever, posledná správa prišla z hraníc medzi Zambiou a Zimbabwe.

„Arnold sa vydal na 7000 kilometrov dlhý let domov, ktorý zdolá asi za tri týždne. Na hniezdo sme mu dali kameru, ktorá by mala zachytiť jeho návrat domov, dvorenie partnerke, zásnuby i výchovu mláďat,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko s tým, že všetci veria v Arnoldov šťastný návrat domov bez komplikácií a dúfajú, že zahniezdi v pôvodnej lokalite. V matematickom vyjadrení je to podľa Majka 50:50.

Predpokladaný návrat samčeka orla krikľavého je v prvý aprílový týždeň. „Doteraz poslal z cesty na juh do 3000 esemesiek. V uplynulých dňoch sme mu namontovali do rodného hniezda na Liptove ´očko´ kameru, ktorá, ak zosadne v pôvodnom hniezde, bude sledovať jeho osud aj po návrate do Tatranského národného parku. Len čo zahniezdi vo svojej pôvodnej lokalite, okamžite spustíme online prenos na internete," uzavrel Majko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM