Monika Vengrínová Iné športy

Osemdesiat popradských detí na bicykloch. Národná cyklistická súťaž po jedenástykrát

Národnú cyklistickú súťaž pre deti a mládež do osemnásť rokov začali organizovať zanietenci okolo olympijského víťaza v cyklo šprinte Antona Tkáča pred desiatimi rokmi. Dnes je už tradíciou, do ktorej sa zapája celé Slovensko. V Poprade tento rok súťažilo osemdesiat detí.

Ilustračný obrázok k článku Osemdesiat popradských detí na bicykloch. Národná cyklistická súťaž po jedenástykrát
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavný cieľ: Zapojiť maximálny počet detí

„Pravidelné športovanie našich detí a mládeže je dôležitá úloha, ktorej naplánovanie v dnešnej dobe počítačov a internetu nie je ľahké. Národná cyklistická súťaž má ambíciu prispievať k plneniu tejto úlohy prostredníctvom aktivity, ktorá je u detí obľúbená, a to je jazda na bicykli. Hlavným cieľom Národnej cyklistickej súťaže je zapojenie maximálneho počtu detí a mládeže od škôlkarskeho veku do 18 rokov, do aktívneho trávenia voľného času prostredníctvom športu a dávať motiváciu na pravidelné používanie bicykla,“ píše sa na oficiálne webovej stránke Národnej cyklistickej súťaže.

Vyhlasovateľmi a organizátormi pretekov je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenský zväz cyklistiky. Usporiadateľmi jednotlivých okresných kôl sú príslušné okresné organizácie Asociácie športu na školách, Centrá voľného času, cyklistické kluby, poverené školy, obce a mestá.

Najmladší Popradčan mal len tri a pol roka

V Poprade sa do tohto ročníka zapojilo sedem základných škôl s materskými školami a spolu sa zaregistrovalo približne osemdesiat malých pretekárov. Najmladší mal len tri a pol roka a súťažné kolo si odjazdil na odrážadle. Súťažilo sa v jedenástich kategóriách, z ktorých deväť je postupových.

„Mesto Poprad bolo jedným z prvých miest, ktoré sa do tejto súťaže zapojili a už od prvého ročníka vyhlasujeme súťaž pre generácie od materských až po stredné školy. Ide o jedinú cyklistickú súťaž pre deti v regióne. Tento rok sa zapojilo dosť detí aj napriek zlému počasiu. Je to asi preto, že cyklistika je už v povedomí verejnosti vďaka našim súrodencom Velitsovcom a Saganovcom, najmä však vďaka Petrovi Saganovi,“ uvažuje Jozef Pavlík, referát Mládeže a športu Mestský úrad Poprad a predseda okresnej rady Slovenskej asociácie športu na školách a zároveň riaditeľ tohto preteku.

Dvaja najlepší v každej kategórii na majstrovstvá Slovenska

Tento rok sa preteky konali v improvizovanom prostredí medzi panelákmi na Novom Juhu v Poprade, nakoľko už tradičný cyklokrosový areál, tzv. glajzovka v Spišskej Sobote v blízkosti futbalového štadióna je pre rekonštrukciu Národného tréningového centra nepoužiteľný.

„My túto súťaž vyhlasujeme vo všetkých jedenástich kategóriách a aj naposledy sme boli najpočetnejšie zastúpení na majstrovstvách Slovenska, kde sa nám podarilo získať tituly majstrov Slovenska v tomto športe. Uvidíme, ako dopadneme tento rok,“ hovorí Pavlík.

Dvaja najlepší v každej z postupových kategórií postupujú na majstrovstvá Slovenska, ktoré s tento rok budú konať 5.októbra v Udiči-Prosnom pri Považskej Bystrici.

Víťazi jednotlivých kategórii za okres Poprad

MIKRO:
1. Šmálik Adam
2. Švarcová Hana
3. Kosecová Lenka
MILI CHLAPCI:
1. Svisták Michal
2. Ratkoš Vratko
3. Meriač Samuel
MILI DIEVČATÁ:
1. Hricová Tamara
2. Greinerová Katarína
3. Kušnírová Natália
MINI DIEVČATÁ:
1. Švarcová Nina
2. Kromková Michaela
3. Neupaverová Karolína
MINI CHLAPCI:
1. Glajza Andreas
2. Rigda Jakub
3. Koreň Marek
MLADŠIE ŽIAČKY:
1. Nazarejová Katarína
2. Daňová Zuzana
3. Dziviaková Broňa
MLADŠÍ ŽIACI:
1. Ilavský Miroslav
2. Imrich Daniel
3. Turoczi Dávid
STARŠIE ŽIAČKY:
1. Turocziová Dominika
STARŠÍ ŽIACI:
1. Kušnír Filip
2. Nazarej Adam
3. Mudrák Martin
DORASTENKY:
1. Kollárová Katarína
DORASTENCI:
1. Rástocký Štefan
2. Bajtoš Eduard

Okresné kolo národnej cyklistickej súťaže 2013
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM