Od Vás

Oslavy bývajú nebezpečné, alebo 17. november 1989 v zrkadle

V Poprade to na žiadne veľkolepé oslavy 25.výročia 17.novembra 1989 nevyzerá. Prečo? V návale predvolebných aktivít boli ocenenia rozdané, symbolický kľúč od mesta odovzdaný. Horúci asfalt na vynovených cestách a chodníkoch chladne. Červené stuhy na strihanie sa minuli...

Ilustračný obrázok k článku Oslavy bývajú nebezpečné, alebo 17. november 1989 v zrkadle
Zdroj: TASR

I pozvanie umelcov a hostí-pamätníkov by mohlo “nedopadnúť”, ako v hlavnom meste. Pravdepodobne sa nezvýšila energia a najmä odvaha poďakovať tým, ktorí od 90-tych rokov minulého storočia poctivo pracujú v našom meste. Drobní podnikatelia, živnostníci a mnohí ďalší, ktorí neprivatizovali, napriek neskutočným peripetiám sa neocitli v konkurzoch ani medzi dlžníkmi. Tí, ktorí často so zaťatými zubami nerušili pracovné miesta, prežili vysoké nájomné. Tí, ktorí nepatrili medzi čakateľov s obálkami či kufríkmi. Svojou vytrvalosťou, prácou a slušnosťou postupne získavali trvalú úctu svojho okolia, zákazníkov a klientov. Ich ani nenapadne očakávať ocenenie v meste, kde pôsobia, kde zažili už pikantností dosť. Venujú svoj čas práci. V prípade, že sa nebude opakovať v civilizovanej forme tohto storočia február 1948, investujú svoj um, prácu a peniaze do života svojich potomkov. A tak sa zapíšu do histórie, nenápadným, ale dôležitým spôsobom.

Z histórie mesta na webovej stránke sa toho veľa o 17.novembri nedozvieme. Vieme prečo? O spomínaných udalostiach vie všetko iba permanentne jediný verejne známy pamätník, poskytujúci rozhovory pri každom výročí, vždy v iných verziách. Stránky by museli byť často aktualizované, čo by malo i výhodu v nemožnosti porovnania textov, ktoré už v žiadnom archíve nenájdeme.

Skupina prvých ôsmich občanov, ktorí sa stretli v nedeľu 26. novembra 1989, aby vyjednali priestor pre niekoľkotisícové zhromaždenie, si veľa pamätá. Pamätať si veľa je často nebezpečné. Nebezpečné pre pamätníkov každého druhu. Keď ale dostupné informácie začínajú spôsobovať žalúdočné či črevné potiaže, odmietame ísť na koncert či prevziať si ocenenie, i keby to malo byť pri príležitosti 25. výročia významnej historickej udalosti.

Eva Kulová

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM